Körtelfeber

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Körtelfeber
Ett histologiskt prov som visar ett utstryk där man ser blåfärgade atypiska lymfocyter.
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 B27
ICD-9 075
DiseasesDB 4387
MedlinePlus 000591
eMedicine emerg/319  med/1499
MeSH engelsk

Körtelfeber, infektiös mononukleos, mononukleos eller kyssjuka, är en infektionssjukdom vars främsta symtom är halsont, hög feber och svullna lymfkörtlar i hals, armhålor och ljumskar. Sjukdomen orsakas av Epstein-Barrvirus (EBV), även kallat humant herpesvirus 4, som sprids mellan människor genom direktkontakt, främst via saliv. Sjukdomen är spridd över hela världen och de flesta människor utsätts för det orsakande viruset någon gång men sjukdomen utvecklas främst hos ungdomar i åldern 10–25 år. Mindre barn som smittas med viruset får ofta inga sjukdomssymtom. Sjukdomen är oftast ofarlig och infektionen brukar läka ut själv. Inkubationstiden är 4–6 veckor. Sjukdomen brukar vara i två till tre veckor, ibland upp mot en månad. Trötthet en längre tid efteråt är vanligt, ibland i flera månader.

Det finns inget vaccin mot sjukdomen. Efter infektion utvecklas en immunitet som gör att man är skyddad mot ytterligare insjuknande. Dock finns information som tyder på att det orsakande viruset som är ett herpesvirus kan finns kvar latent i kroppen och att sjukdomen åter kan bryta ut om personen fått nedsatt immunförsvar.

Symtom[redigera | redigera wikitext]

  • Hög feber.
  • Svullna lymfkörtlar i halsen, armhålorna, ljumskarna.
  • Mycket ont i halsen. Vuxna personer får dock inte alltid ont i halsen. Hos personer i tonåren ofta symtom som halsfluss med vitgrå beläggning på halsmandlarna och svullnad. På munhålans slemhinna kan det uppträda röda prickar.
  • I allvarliga fall svårighet att svälja och därmed med att äta och dricka eller problem med andningen.
  • Ibland blödningar i svalget.
  • Svullna ögonlock.
  • Ont i magen för att mjälten har svullnat (splenomegali).
  • Svullen lever (hepatomegali).
  • Extrem trötthet.

Smittvägar[redigera | redigera wikitext]

Körtelfeber orsakas av Epstein-Barrvirus vilket framför allt smittar genom saliv. På grund av dess tendens att smitta via saliv och att det är känt att kyssar är ett av de sätt som viruset kan spridas på, kallas sjukdomen på engelska bland annat kissing disease. Viruset kan även smitta via kontaktsmitta vid otillräcklig handhygien.

Behandling[redigera | redigera wikitext]

Körtelfeber orsakas av ett virus och är därför inte möjlig att behandla med antibiotika. Istället brukar symtomen behandlas till exempel med hjälp av febernedsättande medel för att underlätta sjukdomstiden. Receptfria febernedsättande medel finns att tillgå och det rekommenderas att dricka mer än vanligt när man har feber. Dock är läkemedel innehållande Paracetamol (bla Alvedon) inte att rekommendera då det visat sig ha en negativ påverkan på levern. Då levervärdena hos den drabbade är mycket dåliga under sjukdomen bör läkemedel med Paracetamol undvikas. Istället är läkemedel innehållande exempelvis Ibuprofen (bla Ipren) att föredra. Antiinflammatoriska läkemedel har också en visad effekt mot halsont med körtelfeber och det finns receptfria och receptbelagda läkemedel av denna typ som kan lindra besvären i halsen och medföra enklare förtäring av både mat och dryck. Sjukvården bör alltid uppsökas för rådgivning och behandling om man mår dåligt och har feber som inte går ner, svårigheter att svälja eller om man fått diagnosen körtelfeber och får ont i magen.

Källor[redigera | redigera wikitext]