Kösem Sultan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kösem sultana.

Kösem, född som Anastasia av grekiska föräldrar cirka 1589, död 3 september 1651, även känd som Mâh-Peyker Sultan var konkubin till sultan Ahmed I av Osmanska riket, mor till Murad IV och Ibrahim I, och farmor till Mehmed IV. Hon var det osmanska imperiets formella regent två gånger: så som förmyndare för sin son Murad IV mellan 1623 och 1632, och som förmyndare för sin sonson Mehmed IV från 1648 til 1651. Hon anses även ha varit det osmanska rikets regent de facto mellan 1623 och 1651. Kösem var en av endast två kvinnor som formellt regerat det osmanska riket, och räknas som den mäktigaste kvinnan i det muslimska Turkiets historia, och en viktig representant för Kvinnornas sultanat.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Kösem föddes som Anastasia på ön Tinos som dotter till en grekisk präst och fördes som ung till sultan Ahmeds harem. Efter Ahmeds död 1617 fördes hon till ett harem för före detta konkubiner.

Då den minderårige sonen Murad blev sultan 1623 blev hon hans regent. Hon var den första kvinnan av två i rikets historia som öppet fick regera, och hon fortsatte med det även sedan sonen blev myndig 1632, och sedan den andre sonen Ibrahim blev sultan 1640. Hon sammanträdde med ämbetsmännen bakom ett draperi, och var känd för sin välgörenhet och för att frige sina slavar efter tre års tjänst.

Då sonsonen blev sultan 1648, blev hon för andra gången öppet regent, och kom därmed i konflikt med Mehmeds mor Turhan Hatice. Då Turhan hörde, att Kösem ämnade avsätta Mehmed, iscensatte Turhan en palatskupp och tog makten. Kösem ströps av en palatsvakt.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Företrädare:
Mahfiruz Hadice Sultan
Valide Sultan
16231648
Efterträdare:
Turhan Hatice