K-samsök

Från Wikipedia
K-Samsök
Översikt
TypSöktjänst
ÄgareRiksantikvarieämbetet
Historia
Grundad2009
Skapad avRiksantikvarieämbetet
StatusAktiv
Statistik
KommersiellNej
Övrigt
RegistreringNej
Licens på innehållCC0
Länk
URLhttps://www.raa.se/hitta-information/k-samsok/

K-samsök är en söktjänstwebben som öppnades i betaversion 2009, och som skarp version 2011. Syftet med K-samsök är att göra kulturarvet enklare att använda i olika tillämpningar.

En viktig funktion är att K-samsök samordnar den svenska museisektorns olika informationssystem för att underlätta för användare att hitta bland museernas samlingar. Tjänsten stödjer hela den så kallade ABM-sektorn och gör kulturarvsdata tillgängliga via såväl söktjänster, ett API, samt på den semantiska webben som länkad data. Informationen i K-samsök utgörs i hög grad av öppna data.[1]

Det finns en rad tillämpningar som bygger på innehållet i K-samsök. En av dessa är Kringla.nu,[2] där över sju miljoner svenska ABM-objekt kan samsökas. Kringla.nu söker även i Europeanas (Europeana.eu) databas, vilket innebär ett samsök på över 51 miljoner objekt från flera tusen europeiska kulturarvsinstitutioner.[3]

Tjänsten drivs och förvaltas tekniskt av Riksantikvarieämbetet. Under utvecklingsfasen deltog en rad andra institutioner, till exempel Kungliga Biblioteket, Statens historiska museum och Västarvet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Krantz, Peter. ”K-samsök”. OpenGov. Arkiverad från originalet den 30 mars 2015. https://web.archive.org/web/20150330023640/http://www.opengov.se/data/33/. Läst 28 maj 2014. 
  2. ^ ”Kringla”. Kringla. http://www.kringla.nu/kringla/. Läst 30 september 2016. 
  3. ^ ”Overall - Europeana Statistics Dashboard”. statistics.europeana.eu. Arkiverad från originalet den 12 oktober 2016. https://web.archive.org/web/20161012073315/http://statistics.europeana.eu/europeana. Läst 30 september 2016. 

Källförteckning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]