Kaffebryggaren i Trojan Room

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kaffebryggaren som den visades i programmet XCoffee

Kaffebryggaren i Trojan Room gav upphov till världens första webbkamera. Kaffebryggaren stod i Trojan RoomUniversity of Cambridge Computer Laboratory vid Universitetet i Cambridge i Cambridge och webbkameran användes för i realtid distribuera en lågupplöst (128 x 128 bildpunkter) gråskalebild av kaffebryggaren, vilket möjliggjorde för personer som arbetade i andra delar av byggnaden att se om det fanns kaffe i bryggaren utan att behöva gå dit.[1][2]

Kameran installerades på ett lokalt nätverk 1991 och kopplades till en server som krävde en dedikerad bildvisningsklient, men när webbläsare under 1993 började få inbyggt stöd för bildvisning gjordes bedömningen att detta var ett enklare sätt att tillhandahålla bilderna. Bildströmmen lades ut på Internet i november 1993 av Daniel Gordon och Martyn Johnson, och blev ett uppmärksammat inslag på den tidiga webben.

Den sista bilden webbkameran någonsin tog visar hur dess server stängs ner

Klockan 09:54 UTC den 22 augusti 2001 stängdes kameran slutligen av, och kaffebryggaren (en tysktillverkad Krups-modell, som då var den fjärde eller femte att passera revy framför kameran) auktionerades ut på eBay för 3 350 pund till Der Spiegels webbavdelning Spiegel Online.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Daniel Gordon, Martyn Johnson. ”The Trojan Room Coffee Machine”. http://www.cl.cam.ac.uk/coffee/coffee.html. Läst 26 oktober 2006. 
  2. ^ Quentin Stafford-Fraser. ”Trojan Room Coffee Pot resources”. http://www.cl.cam.ac.uk/coffee/qsf/. Läst 26 oktober 2006. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]