Kaffekask

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Kaffekask, kaffehalva, kaffegök, kask eller gök, är en blandning av kaffe och brännvin eller konjak.[1] Drycken har även kallats uddevallare och ska ha varit särskilt populär i Bohuslän i mitten av 1800-talet.[1][2] Ordet "gök" i denna bemärkelse härstammar från folktron att man kunde bli "gökdårad", vilket innebar att man drabbades av otur eller sjukdom om man hörde göken på fastande mage, se vidare dårfågel.

Enligt ibland hörd uppfattning blir det kask och aldrig gök om kaffet blandas med brännvin. Blandar man kaffet med konjak blir det däremot gök och aldrig kask.

Enligt Svenskt dialektlexikon [3] blir det i Södermanland, Närke och Svenskfinland en knorr om socker ingår i kaffe/brännvinsbrygden. Därav uttrycket att vara på knorren efter inmundigande av alltför mycket av alkoholhaltiga drycker.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Ordet kask kan komma från lågtyskans 'karsch', som även finns i sydtyska dialekter som 'chärsch', med betydelsen stark, rivande (om drycker). Ordet är säkert belagt hos författaren Onkel Adam 1862: "’kask’ eller 'uddevalla' (yttrat av en vandrande gesäll)." Ordet är allmänt i mellersta och norra Sverige, och även i Norge som karsk/kask. Som verb, att 'kaska', är det belagt i skrift sedan 1890-talet.[4] För ordet gök i denna bemärkelse, exempelvis i uttrycket Taga sig en sup för göken, se dårfågel. Andra benämningar på kaffekask är kaffepunsch och kaffeknorr.[1]

Recept[redigera | redigera wikitext]

  • "Lägg en kopparslant (1-öring) plus en silverslant (10-öring) i botten på en kopp. Häll på kaffe tills 10-öringen inte syns. Fyll på med brännvin tills 1-öringen åter syns."
  • "Lägg en femtioöring i en kaffekopp, fyll på med kaffe tills den inte längre syns, fyll sedan på med hembränt tills årtalet på femtioöringen syns, eller att koppen blir full om femtioöringen lagts med fel sida upp."

De recept som baseras på att hälla på kaffe tills något inte längre syns och därefter hälla på sprit till det åter syns kräver en kopp som är smalare i botten och vidare mot toppen, så att koncentrationen av kaffet minskar mer än höjden av vätskepelaren ökar då man häller på spriten. I ett cylindriskt kärl är det enligt Beers lag annars omöjligt eftersom absorptionen av ljus är proportionell mot koncentrationen. Denna begränsning gäller bara om man rört om drycken, så att blandningen blivit homogen. Traditionella kaffekoppar är inte cylindriska, och vid framställningen häller man starkvaran försiktigt, och då blir blandningen, åtminstone till att börja med, inte homogen. Så myntmetoden fungerar i praktiken!

Sånger[redigera | redigera wikitext]

Det mest kända "kaffekaskandet" är Povel Ramel som sjunger i Johanssons boogie-woogie-vals då Ramel sjunger: "Åå var sjunde gång vi spelar den så får han pengar till en kaffekask". Det andra är Allan Edwall som i Årstider sjunger: "och doft av hägg och kaffekask". Cornelis Vreeswijk sjunger i "Jultomten är faktiskt död", följande: "Och räven är kry och rask, och far dricker kaffekask".

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Svenska Akademien. (1935) Kaffe, SAOB, spalt: K35, läst 2013-03-04
  2. ^ "Uddevallare", Svenskt konversationslexikon (1851).
  3. ^ Ernst Rietz: Svenskt dialektlexikon, Gleerups, Lund 1862–1867, faksimilutgåva Malmö 1962, sida 338: KNORR 2 [1]
  4. ^ "kask", Svensk etymologisk ordbok, sid 305, 1922

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]