Kaffrer

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kaffrer är en till bantufolken hörande folkgrupp i sydöstra Afrika. Kaffraria, ”kaffrernas land", är det ursprungliga namnet på hela den del av sydöstra Afrika, kustområdet söder om Sambesi, som beboddes av kaffrer. Till gruppen hör bland annat zuluerna. Någon särskild stam med namnet kaffrer finns inte, utan ordet kommer från det arabiska kafir, ”otrogen”. Det togs upp från arabiska köpmän av de portugisiska upptäckarna på 1500-talet som gemensam benämning för alla invånare på Afrikas sydöstra kust.[1]

Från sitt ursprungliga hem, som antas ha legat i Sambesiområdet, har kaffrer sedan 1600-talet företagit vandringar söderut och i strider med andra bantufolk, hottentotter och vita lagt under sig stora områden samt grundat betydande riken. Ända till mot slutet av 1800-talet baserade de till stor del sin existens på krig och plundring. Huvudnäring är boskapsskötsel och jordbruk. Kaffrer har i gångna tider särskilt genom sin krigiska duglighet spelat en stor roll i Sydafrikas historia och i dess etnografi.

Nedsättande term[redigera | redigera wikitext]

Kaffer är en nedsättande term för svarta och färgade av svart härkomst som användes i Sydafrika under apartheid. Ordet används fortfarande och ses lika nedsättande nu som då bland den icke-vita majoriteten. Skillnaden är att termen efter apartheids avskaffande inte är acceptabel att använda i någon grupp.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kaffrer i Nordisk familjebok (första upplagan, 1884)