Kal P. Dal

Från Wikipedia
Kal Pedal
FödelsenamnCarl Göran Ljunggren
Födelsedatum28 januari 1949
FödelseortArlöv, Sverige
Dödsdatum18 januari 1985 (35 år)
DödsortLund, Sverige
BakgrundSverige Sverige
Känd förBlåa Sko', Jonnie, Tuffa Uffe, Raka rör,
GenrerRock'n'roll, Rock, Punkrock
Rollsångare
låtskrivare
InstrumentGitarr
År som aktiv19771985
SkivbolagSonet Records
ArtistsamarbetenPeps Persson, Janne Knuda, Dan Hylander
Relaterade artisterPågarna (idag Pedalens Pågar)
Webbplatshttp://www.kalpdal.se
Kal P. Dals gravsten på Norra Kyrkogården i Lund.

Kal P. Dal, även Kal Pedal, egentligen Carl Göran Ljunggren, född 28 januari 1949 i Arlöv, Skåne, död 18 januari 1985 i Lund, var en svensk sångare, gitarrist, låtskrivare och radiopratare. Han var en av Sveriges mest populära liveartister under senare halvan av 1970-talet och i början av 1980-talet.[1][2]

Uppväxten

Kal Pedal växte upp i Arlöv norr om Malmö. Han bodde under sin barndom nära järnvägen i Arlöv där hans far arbetade och brukade kallas Kalle mellan bommarna. Ursprunget till hans klassiska artistnamn fick han i tonåren när hans morfar gav honom en dansk trampmoped och med den blev han snart känd som Kalle med pedalerna och senare Kalle Pedal. Det namnet behöll han och i samband med första skivan * Till Mossan* antog bandet namnet Kal P. Dal.

Kal Pedal inledde sin musikaliska bana på olika klubbar i Lund i början av 1970-talet där han gjorde sig känd som pausunderhållare med egna låtar och covers. Särskilt känd blev han på ungdomsklubben Lundagård, där han även fick smeknamnet raggardomptören. Under dessa år kom han att lära känna flera personer som skulle komma att bli betydelsefulla för hans framtida musikkarriär, bland andra Peps Persson, som senare skulle ordna hans första skivkontrakt, och kompgitarristen Janne Knuda som resten av hans liv skulle finnas vid hans sida.

Musiken och texterna

Ljunggren var starkt influerad av den renodlade Rock'n'roll-musiken men även av punkrocken som växte fram under andra halvan av 1970-talet. Kal P. Dals musik kännetecknades av rockmusik med sång på skånska, ofta tolkningar av andra artisters låtar som Rolling Stones, Bob Dylan och Carl Perkins men även många egna låtar. Texterna var oftast sarkastiska och präglade av svart humor.

Musikkarriären och skivorna

År 1975, i samband med att hans musikkarriär började ta fart på allvar, bildade han kompgruppen Pågarna anförd av Janne Knuda. I och med skivkontraktet som bandet skrev på med Sonet numera Universal år 1977. Som en lek med stavning, antog bandet namnet KAL P.DAL under inspelning och utgivande av Till Mossan!. Skivan producerades av Peps Persson som även var den som ordnat skivkontraktet. Bandet bestod av Kalle Pedal sång, Janne Knuda kompgitarr, bas, Mårten Micro solo gitarr Jo-Jo Kamp bas och Bronco Nyman trummor.Till Mossan! blev en stor succé och kom att sälja i över 100 000 exemplar. Andra skivan, Gräd Ente Fassan! spelades in 1978, men lyckades inte nå samma framgångar som debutskivan. Året efter det släpptes Rock E' Nock som hade en stil som mer rörde sig bort ifrån 1950-talsrocken och istället inspirerades av hårdrock. Skivan innehåller covers på låtar av band som Bob Seger, Rory Gallagher och Bachman-Turner Overdrive. Fjärde skivan, Svarta Fåret, kom 1980. Skivan producerades av Dan Hylander; skivan fick ett kyligt mottagande av både fans och kritiker och blev försäljningsmässigt inte heller någon större framgång. Den femte skivan, Ente Nu Igen, spelades in på Kulturbolaget i Malmö den 3 januari 1982. Ente Nu Igen blev en stor succé och har av många betraktats som Ljunggrens bästa skiva. Den kom dock även att bli hans sista. Efter hans död släpptes skivan "Ett minnesalbum". Den sista låten som Ljunggren spelade in var singeln Österlen som bandet spelade in till albumet Rock E Nock.En singel av låten gavs ut 1984.

Emellan skivinspelningarna gjorde Bandet anförda av Kalle en lång rad turnéer i framför allt södra och mellersta Sverige och kom att bli kända för sina många spelningar i olika folkparker. Det har ibland hävdats att ingen annan svensk artist har gjort så många spelningar i svenska folkparker som just bandet Kal P. Dal.

Kal P. Dal och Kalle var Malmö FF-supporter och stödde klubben i många officiella sammanhang. Bandet gjorde bland annat ett framträdande vid klubbens 70-årsfirande den 2 februari 1980.

Kalle Pedal hade vid sidan av musiken även en dröm om att bli skådespelare och medverkade i filmen Barnförbjudet 1979. Han skrev också musiken till en teateruppsättning vid Helsingborgs stadsteater och han och bandet framförde musiken live under föreställningen.

Radiopratare och påstådda kopplingar till Skånepartiet

Under det sista året av sitt liv var Kal Pedal främst verksam som radiopratare. Han medverkade i ett flertal radioprogram som sändes i närradio med kopplingar till Skånepartiet, vilket ledde till spekulationer om att han sympatiserade med partiet. Detta har dementerades av såväl Ljunggren själv som av hans vänner och familj. Den troligaste förklaringen till att han medverkade i dessa radioprogram har ansetts vara att han såg detta som en möjlighet att nå ut till en ny publik. Ryktena lever dock kvar än idag. Hans mest kända radioprogram hette Radiopedalen och sändes under 1984.

Kal P. Dals död

Den 3 januari 1985 blev Kal Pedal hastigt sjuk. Det visade sig vara en hjärnblödning orsakad av aneurysm. Han drabbades snart av ytterligare blödningar på sjukhuset och avled den 18 januari 1985. Efter sig lämnade han hustrun Agnes, sonen Carl-Christian och dottern Nelly som föddes efter faderns bortgång.

Arvet efter Kal P. Dal

Skånetrafiken har uppkallat ett av sina pågatåg efter Kal. P. Dal, och i Arlöv har en gata döpts till Kal P. Dals Gata. Det finns även en Facebook-grupp som arbetar för att en staty av Kal P. Dal ska sättas upp. Burlövs kommunstyrelse tog den 4 oktober 2010 ett beslut om att tillåta uppförandet av en staty i parken väster om Lommavägen, vid korsningen Lommavägen - Hamngatan - Kal P Dals gata.[3]

År 2010 utgavs en biografi, Raka Rör - Historien om Kal P. Dal, skriven av Jeanette Rosengren och Peter Dahlqvist.

År 2010 fick han en plats i sin hemkommuns "Burlövs Hall of Fame".[4]

Hösten 2012 sattes en musikal upp på Slagthuset i Malmö, löst baserad på historien om Kal P. Dal och med en mängd av hans låtar. Musikalen fick namnet Kal P. Dal - En Rockmusikal. Kal P. Dal spelades av Nic Schröder och bland andra medverkande fanns Sven Melander. Rollerna i bandet spelades av musikerna i den upplösta popgruppen The Ark. Musikalen blev en stor publikframgång och hade nypremiär hösten 2013.[5]

Ljunggrens gamla band, som haft ett antal olika medlemmar genom åren, spelar under namnet Pedalens Pågar. Janne Knuda är fortfarande centralfigur i bandet.

Ljunggren ligger begravd på Norra kyrkogården i Lund.[6]

Diskografi

Album

Singlar

  • 1978 - Rocka O' Rulla / A.F.
  • 1979 - Hur E De Nu Lilla Du / Aj Lav Jo
  • 1979 - Kungens Knall / Skit I Maj
  • 1980 - Bara En Annan Natt / Mög För Maj
  • 1984 - Österlen
  • 1993 - Blåa Sko' / Go Och Dajlig (Nyutgiven version)

Litteratur

Källor

  1. ^ Dahlqvist, Peter; Rosengren, Jeanette (2010). Raka rör: Historien om Kal P. Dal. Kira. ISBN 978-91-977339-2-2 
  2. ^ Högman, Åke (2014). Kal P. Dal: Elvis från Arlöv: den sanna historien om den rockande rebellen. Telegram. ISBN 978-91-7423-783-2 
  3. ^ Burlövs kommun: Staty till Kal P Dals minne Arkiverad 12 oktober 2013 hämtat från the Wayback Machine. (Publicerad 2010-10-05)
  4. ^ Burlövs kommun: Hall of Fame (Publicerad 2011-12-21)
  5. ^ Kal P. Dal - En Rockmusikal: Om musikalen Arkiverad 1 november 2016 hämtat från the Wayback Machine. (Läst 2013-11-04)
  6. ^ ”Find a grave.com”. http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GRid=13923435.  (Läst 2009-05-04)

Externa länkar