Kalabaliken i Bender (film)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kalabaliken i Bender
GenreKomedi
RegissörMats Arehn
ManusRolf Börjlind
SkådespelareGösta Ekman
Lasse Åberg
Brasse Brännström
Ayse Emel Mesci Kuray
Sten Ljunggren
Lars Amble
Carl-Gustaf Lindstedt
Sture Hovstadius
Nils Ahlroth
Donald Arthur
Walter Gotell
Ayten Kuyululu
István Szilágyi
Rozita Auer
Sven Melander
m.fl.
OriginalmusikStefan Nilsson
ProduktionsbolagEuropa Film
Viking Film
Premiär26 augusti 1983
Speltid97 minuter
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Kalabaliken i Bender är en svensk komedifilm från 1983 av Mats Arehn. Filmen bygger på den svenske karolinen fänrik Lagercronas förfalskade dagboksanteckningar från åren 1709–1723. Dagboken beskriver den troliga upptakten till den berömda kalabaliken i Bender.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Året är 1713. Den svenska karolinska armén har lidit sitt största nederlag vid Poltava. Karl XII (spelad av Gösta Ekman) väntar i den lilla byn Bender, tillsammans med en spillra karoliner, på att den turkiske storvisiren skall hjälpa honom att besegra ärkefienden, ryske tsaren Peter den store. Turkarna tycker dock att kungen är en besvärlig och kostsam gäst och vill att han skall lämna Turkiet, men han vägrar.

Sultanen skickar då en prinsessa till Karl XII, med förhoppningen om att gifta bort henne och få bort honom. De två karolinerna Lagercrona (Lasse Åberg) och Kruus (Brasse Brännström) skall eskortera prinsessan till kungen. De genomgår många strapatser, speciellt eftersom andra karoliner försöker att hindra dem från att nå fram till Bender. Efter deras långa äventyr och några missförstånd börjar den berömda kalabaliken i Bender, när turkarna bestämmer sig för att driva ut Karl XII med våld.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

DVD[redigera | redigera wikitext]

Filmen gavs ut på DVD 2017.

Källor[redigera | redigera wikitext]