Kalamaja

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kalamaja
Fischermay
Stadsdel
Gata i Kalamaja
Gata i Kalamaja
Land Estland Estland
Landskap Harjumaa
Stad Tallinn
Distrikt Põhja-Tallinn
Koordinater 59°27′N 24°44′Ö / 59.450°N 24.733°Ö / 59.450; 24.733
Area 2,1 km²
Folkmängd 10 756 (1 jan 2017)
Befolkningstäthet 5 122 invånare/km²
Tidszon EET (UTC+2)
 - sommartid EEST (UTC+3)
GeoNames 6698303
Kalamajas läge i Põhja-Tallinn
Kalamajas läge i Põhja-Tallinn

Kalamaja (betyder 'Fiskhus' på estniska), i äldre tyska: Fischermay, är en stadsdel i distriktet Põhja-Tallinn i Estlands huvudstad Tallinn. Befolkningen uppgick till 10 756 invånare i januari 2017, på en yta av 2,1 kvadratkilometer.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kalamaja ligger vid Tallinnbukten norr om den medeltida innerstaden och var under medeltiden plats för Revals (Tallinns) fiskehamn. Från 1300-talet slog sig fiskare ned i området, huvudsakligen inflyttade estnisktalande. Kalamaja blev en förstad till handelsstaden innanför murarna och blev en viktig länk mellan stadens tyska köpmän och den omgivande landsbygden. Här fanns ett stort antal krogar, värdshus och bordeller. 1438 uppfördes här ett kapell vigt åt den heliga Gertrud av Helfta.

Under Stora nordiska kriget förstördes 1710 stora delar av stadsdelens bebyggelse. Ett nytt uppsving kom under den ryska epoken då Peter den store byggde ut stadens hamnbefästningar och lät anlägga en flottbas här.

1828 till 1840 uppfördes kustbatteriet, Patarei. Under Krimkriget 1853–1856 revs stora delar av bebyggelsen för att förbättra stadens kustförsvar mot de franska och engelska flottorna. Efter kriget var befästningarna föråldrade och fungerade först som kasern och från 1919 som fängelse; idag är byggnaderna ett kulturcentrum.

Med anläggandet av Baltiska järnvägen till Baltischport (Paldiski) och Sankt Petersburg omkring 1870 kom området att snabbt bebyggas med industrier, då Tallinns nuvarande centralstation, Balti jaam, uppfördes direkt söder om Kalamaja. Omkring de stora industrierna växte en stadsdel med arbetarbostäder i trä upp, som idag till stora delar är bevarade och är karakteristiska för stadsdelen.

Områdets begravningsplats var från slutet av 1400-talet och framåt den huvudsakliga begravningsplatsen för estniska och svenska stadsbor medan de tyska borgarna i innerstaden begravdes på stadens kyrkogårdar. Begravningsplatsen jämnades med marken under sovjeteran för att ge plats åt den dåvarande sovjetiska flottbasen, men kyrkogårdens porttorn bevarades och en park finns idag på platsen.

Sedan Estlands självständighet har området under 1990- och 2000-talen genomgått en gentrifieringsprocess. De gamla industrikvarteren i området Telliskivi är idag Estlands viktigaste centrum för den kreativa industrin, med flera konstgallerier, designföretag, ideella organisationer, teatrar, restauranger och caféer. 2011 anlades den så kallade "Kulturkilometern" vid kusten, ett promenadstråk som leder förbi flera av områdets större sevärdheter.

Kända platser och byggnader[redigera | redigera wikitext]

Cafe Boheem
  • Telliskivi Loomelinnak, kvarter för den kreativa industrin
  • Tallinns sjöflyghamn är idag del av Estlands sjöfartsmuseum och har utställningar om Estlands sjöfartshistoria med bevarade fartyg.
  • Patarei-fängelset, idag kulturcentrum
  • Linnahall, (f.d. Leninpalatset), tidigare arena för kultur- och sportevenemang, idag en populär utsiktsplats vid hamnen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Kalamaja

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]