Kalanderlärka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kalanderlärka
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Melanocorypha calandra.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljLärkor
Alaudidae
SläkteMelanocorypha
ArtKalanderlärka
M. bimaculata
Vetenskapligt namn
§ Melanocorypha bimaculata
AuktorLinné, 1766
Hitta fler artiklar om fåglar med

Kalanderlärka (Melanocorypha calandra) är en lärka tillhörande släktet Melanocorypha som förekommer i Medelhavsområdet och västra Asien.[2]

Utseende, fältkännetecken och läte[redigera | redigera wikitext]

Kalanderlärkan är en stor lärka som blir 17,5–20 cm lång. Den har ungefär samma färg som den mark den håller till på, huvudsakligen strimmigt gråbrun på ovansidan och vit på undersidan med stora svarta fläckar på bröstets sidor.

När den flyger uppvisar den korta, breda vingar som är mörka under och en kort vit topp på stjärten. Vingarna och stjärten skiljer sig från dess österländska motsvarighet.

Sången är som sånglärkans fast något långsammare.

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Året runt i grönt, vintertid i blått.

Fågeln häckar i varmt tempererade länder runt Medelhavet och öster om Turkiet in i norra Iran och södra Ryssland. Längre österut finner man dess närmaste släkting, den asiatiska kalanderlärkan (Melanocorypha bimaculata).

Den håller oftast till i den västra delen av sitt utbredningsområde, men den ryska populationen av denna tätting är mer av en flyttfågel som flyttar längre söderut på vintern, ibland så långt som Arabiska halvön och Egypten.

I Sverige är kalanderlärkan en mycket sällsynt gäst och har påträffats tolv gånger fram till och med 2014, med första fyndet 1972 i Vetlanda, Småland.[3]

Underarter[redigera | redigera wikitext]

Kalanderlärka delas in i fyra underarter med följande utbredning:[2]

Biotop, häckning och föda[redigera | redigera wikitext]

Kalanderlärkor vintertid i Medina del Campo (Valladolid, Spanien).
Melanocorypha calandra

Kalanderlärkan är en fågel som främst håller till på odlingsmark och stäpp. Den har sina bon på barken och lägger mellan fyra och fem ägg. Födan består till största del av frön, med insekter som tillskott under häckningssäsongen. Kalanderlärkan är en flockfågel då det inte är häckningsperiod.

Status[redigera | redigera wikitext]

I Europa beräknas det häckande beståndet till mellan en miljon och 2,2 miljoner par. Europa står för 5-24% av världsutbredningen, vilket extrapolerat ger väldigt preliminärt uppskattat en världspopulation på mellan 12,5 och 132 miljoner individer. Det finns inga tecken på att populationen minskar eller bevis på några substantiella hot mot arten. IUCN kategoriserar kalanderlärkan som livskraftig.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] BirdLife International 2012 Melanocorypha bimaculata Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2015) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2015 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-02-11
  3. ^ Kalanderlärka, Sveriges ornitologiska förenings raritetskatalog.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]