Kalle Ankas universum

Från Wikipedia
Calisota, den fiktiva USA-staten där Ankeborg (Fort Donaldville) ligger

Kalle Ankas universum, fiktivt universum kretsande kring Walt Disneys tecknade figur Kalle Anka och staden Ankeborg (engelska: Duckburg).

Musse Piggs universum är mycket närbesläktat med Kalle Ankas, men då de två numera sällan sammanblandas – åtminstone inte i serietidningarnas värld – torde det vara mer korrekt att se dem som skilda världar även om vissa har teorier att de helt enkelt bor i olika delar av Ankeborg och den fiktiva staten vilket såklart är svårt att bevisa i ett väldigt komplicerat universum skapat av många olika tecknare och studios genom årtionden.

Figurer[redigera | redigera wikitext]

Figurer från dagspresserier och tidiga kortfilmer[redigera | redigera wikitext]

Kalle tog sina första stapplade steg i 1930-talets Musse Pigg-kortfilmer (Mickey Mouse Cartoons) och samtida dagstidningars seriesidor, tecknade av Al Taliaferro, till manus av inledningsvis Ted Osborne och senare i huvudsak Bob Karp. Detta föregick det Ankeborg som skapades av Carl Barks[1]. En del figurer som skapades under den här perioden har försvunnit från scenen sedan dess, men de som överlevde kom att bilda den absoluta kärnan av Kalle Ankas universum.

Varför vissa figurer skulle komma att klara tidens gång medan andra föll i glömska, berodde troligen mycket på slumpen. Intressant är dock att notera att de figurer som Carl Barks kom att föra in i sina serier, skulle bli de som överlevde, medan de som han inte kom att inkludera idag är så gott som bortglömda.

Notera att det vid det här laget ännu inte hade skett någon tydlig separation från Musse Piggs universum. Den kom att ske först i och med Carl Barks serier.

Idag bortglömda figurer

Figurer skapade av Carl Barks[redigera | redigera wikitext]

Carl Barks har haft stor betydelse för framväxten av Kalle Ankas värld. Inte nog med att han skapade många av de allra mest färgstarka ankeborgarna – det var också han som skapade och namngav själva Ankeborg,[1] och därmed definitivt kom att skilja Kalle Ankas värld från Musses. När han påbörjade sitt jobb med Kalle Anka-serien var Kalle en pajas och ganska platt figur som levde i en relativt begränsad värld. När han 25 år senare pensionerade sig hade han utvecklat ankan till en komplex och djupt mänsklig personlighet, centrum i ett universum som, enligt människor världen över, saknar motstycke. Förutom de figurer som han själv både skapade och etablerade kom även flera av hans mest färgstarka bifigurer senare att tas upp av igen av andra serieskapare.

Bifigurer

Andra äldre amerikanska figurer[redigera | redigera wikitext]

Parallellt med Carl Barks, skrev och tecknade en mängd andra serieskapare för det amerikanska förlaget. Ingen av dem nådde dock upp i närheten av Barks, och efter att han 1967 hade pensionerat sig kom i mångt och mycket utvecklingen av Kalle Ankas universum i hemlandet att stagnera - åtminstone den utveckling som gick i positiv riktning. Manusförfattare som Vic Lockman och Dick Kinney och tecknare som Al Hubbard, Tony Strobl och Jack Bradbury skapade även de nya ankor och andra figurer, men flertalet av dessa har försvunnit idag. En handfull figurer från denna epok, som tog slut när den amerikanska förläggaren 1984 lade ned den sista Disneytidningen, tål dock att lyftas fram.

Danska och sentida amerikanska figurer[redigera | redigera wikitext]

När den amerikanska utgivaren av disneyserier lade ner sin verksamhet 1984 blev det med tiden klart att den danska produktionsjätten Gutenberghus (nuvarande Egmont), som hade gjort disneyserier sedan tidigt 60-tal, skulle komma att bli dess arvtagare. En stor produktion fanns (och finns) visserligen också i Italien (se nedan) men då denna redan tidigt hade utvecklats i en annan riktning var det de danskbaserade kreatörerna som kom att axla den amerikanska Kalle-traditionens fallna mantel. En inte oansenlig mängd serier producerades även i bl.a. Nederländerna och Frankrike (som båda faktiskt hade tillverkat disneyserier längre än den danska utgivaren), men i jämförelse med Gutenberghus så var deras produktion inte stor.

Så under 1900-talets två sista decennier började en nytändning av Kalle Anka-serierna märkas. I USA började det lilla förlaget Gladstone producera nya serier, gjorda av nya drivna serieskapare, och i Europa blev de danskbaserade kreatörerna allt stilsäkrare. När Gladstone lämnade seriemarknaden övergick deras mest hängivna disneykreatörer till Egmont, som idag har tecknare och manusförfattare över hela jordklotet, och därmed skriver sina manus på engelska (p.g.a detta är även originalnamnen på deras figurer engelska).

Denna Kalle-seriernas nya, smygande renässans berodde till stor del på att man "gick tillbaka till rötterna" - serieskapare som Don Rosa och William Van Horn och tecknare som Millet, Vicar och Daniel Branca var tydligt inspirerade av Carl Barks och måna om att leva upp till hans arv. Denna "kreativa nostalgism" har dock inte hindrat att också en handfull nya, uppfriskande figurer sett dagens ljus, även om dessa ännu inte torde ha blivit helt etablerade i läsekretsen.

Italienska figurer[redigera | redigera wikitext]

Parallellt med den utveckling som ovan har tagits upp, den som i allt väsentligt pågått i USA och norra Europa, har sedan mitten på 1900-talet en annan utveckling skett i Italien. Innovativa och djärva serieskapare som Marco Rota, Giorgio Cavazzano, Giovan Battista Carpi och framför allt Romano Scarpa förvaltade Barks arv väl och kom att utveckla den italienska Disneyvärlden till att bli mer expressiv och intressant än vad några av deras samtida kollegor på andra ställen på jordklotet lyckades med. Dessa serier har i Sverige framför allt kunnat läsas i Kalle Ankas Pocket. Många av figurerna från denna period är fortfarande oupptäckta av den svenska publiken, men flera har också etablerat sig bra. De svenska översättarna av dessa serier har i många fall varit inkonsekventa i namngivandet av figurerna.

Brasilianska figurer[redigera | redigera wikitext]

Förutom i hemlandet USA, i norra Europa och i Italien, har en stor mängd Disneyserier med figurer från Kalle Ankas universum producerats även i Brasilien. Dessa har med tiden gett upphov till en enorm mängd återkommande figurer, men då endast en mycket liten bråkdel av de brasilianska serierna publicerats på svenska är så gott som samtliga ännu helt okända även för de mest inbitna svenska disneyfansen.

Figurer från de tecknade långfilmerna[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Lista över figurer i Disneys tecknade filmer

Ett antal figurer som skapats för det hittills fyrtiotal tecknade långfilmer som kallas Disneyklassiker har även vid enstaka tillfällen träffat på Kalle och de andra ankorna. I de allra flesta fall är dock dessa möten att betrakta som crossovers, och figurerna därmed inte del av Kalles värld. Det finns dock ett par figurer som gjort sig så hemmastadda bland ankorna att de har blivit en given del av Kalles värld.

  • Jack och Gus (Jaq and Gus) ur filmen Askungen (1950) har bott på Farmor Ankas gård sedan 1951.
  • Madame Mim (Mad Madam Mim) skapades för Svärdet i stenen (1963) och har sedan 1964 ofta setts till i Kalle Ankas universum, gärna tillsammans med Magica eller Björnligan, och sin älskade katt Fräsis (Spitfire), skapad för serierna 1964.

Figurer från senare kortfilmer[redigera | redigera wikitext]

Även om Kalle Anka sedan Carl Barks i första hand har blivit en seriefigur, så levde han under lång tid även ett mycket aktivt liv som huvudfigur i sin egen kortfilmsserie på amerikanska biografer. Den första av dessa Donald Duck Cartoons släpptes 1937 och fram till 1965, då filmserien las ned, producerades 125 filmer. Utöver detta fanns Kalle-kortfilmer även med i tre av 1940-talets Disneyklassiker - Saludos Amigos, Tre Caballeros och Jag spelar för dig.

Dessa filmer gav också de upphov till en handfull återkommande figurer, som dock bara i undantagsfall har setts till i serietidningarna. Trots detta har de en viktig plats i Kalle Ankas universum. På senare år har de flesta av dessa figurer återupplivats i TV-serierna Musses verkstad och Hos Musse.

Don Rosas släktträd[redigera | redigera wikitext]

1993 presenterade Don Rosa, framför allt med utgångspunkt i Carl Barks serier, sitt Kalle Ankas släktträd. Ankistisk släktforskning har länge varit en favoritsysselsättning bland ankister, och bland fans världen över är Rosas släktträd idag allmänt erkänt (möjligen kan undantaget sägas vara Italien, där man utvecklat persongalleriet så mycket att Rosas träd, när det presenterades, väckte mer frågor än det gav svar).

Följande personer fanns med i släktträdet, med de namn som presenteras nedan. De är fördelade på trädets tre huvudlinjer, från de äldsta medlemmarna till de yngsta. De figurer som redan var etablerade är länkade till ovan, men finns med här för helhetsbildens skull.

Klanen von Anka[redigera | redigera wikitext]

Ätten Anka[redigera | redigera wikitext]

Släkten Knös[redigera | redigera wikitext]

"Vänner till familjen"[redigera | redigera wikitext]

Förutom de som figurerade i själva släktträdet inflikade Rosa även ett antal porträtt på "Vänner till familjen" vid sidan av själva trädet:

TV-serier[redigera | redigera wikitext]

I mitten av 1980-talet började Walt Disney Company att producera tecknade TV-serier. En av de första, och hittills mest populära, var Duck Tales, som sändes mellan 1987 och 1990 med Farbror Joakim och Knattarna i huvudrollerna. Duck Tales fick sedermera en spin-off i Darkwing Duck - en parodi på bl.a. Batman och James Bond - som sändes från 1991 till 1994, och 1996 visades Quack Pack, där man kunde följa Knattarnas liv som tonåringar. Kärnan i dessa serier utgjordes av redan kända figurer (för närmare detaljer om vilka se respektive series artikel) men här gjordes även flera nya återkommande bekantskaper.

Samtliga dessa TV-serier spred sig också till serietidningsmediet. I Sverige är det dock nästan uteslutande Duck Tales-serierna som har publicerats - dessa förekom å andra sidan synnerligen ofta i Kalle Anka & C:o och de andra svenska disneytidningarna under hela 1990-talet. Idag är de dock i det närmaste helt försvunna från den svenska marknaden.

Även i de båda TV-serierna Musses verkstad (1999-2000) och Hos Musse (2001-2002) figurerar en mängd figurer från Kalles universum, då tillsammans med figurerna i Musses universum (med andra ord en återgång till situationen så som den såg ut i 30-talets kortfilmer). I Hos Musse ses även flera gamla bekanta från Disneyklassikerna och andra Disneyproduktioner. Ingen av dessa två serier gav dock upphov till några nya återkommande figurer.

Ducktales[redigera | redigera wikitext]

Darkwing Duck[redigera | redigera wikitext]

  • Darkwing Duck alias Drake Mallard (DarkWing Duck och Drake Mallard)
  • Gåsalin Mallard (Gosalyn Mallard)
  • Ture Fummelfot (Honker Muddlefoot)
  • Allan Fummelfot (Herb Muddlefoot)
  • Doris Fummelfot (Binkie Muddlefoot)
  • Bert Fummelfot (Tank Muddlefoot)
  • Morgana MacAber (Morgana McCawber)
  • Negaduck (Negaduck)
  • Megavolt (Megavolt)
  • Kvickrot (Bushroot)
  • Kvackerjack (Quackerjack)
  • Vattenskräcken (The Liquidator)
  • Järnnäbb (Steelbeak)
  • P-G Boss (J. Gander Hooter)
  • Agent Gryzlikoff (Agent Grizzlykoff)
  • dr. Sara Bellum (Dr. Sara Bellum)
  • Ammonia Klorén (Ammonia Pine)

Quack Pack[redigera | redigera wikitext]

  • Kent Korre (Kent Powers)
  • Tagge (Knuckles)
  • Gwumpki (Gwumpi)
  • Moltoc (Moltoc)

Platser och byggnader[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Platser i Kalle Ankas universum

Föremål och ämnen[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Föremål och begrepp i Kalle Ankas universum

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]