Kalle på Spången

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För sången, se Kalle på Spången (sång).
Kalle på Spången
GenreKomedi
RegissörEmil A. Lingheim
ManusHenry Richter, Theodor Berthels, Edvard Persson
SkådespelareEdvard Persson
Bullan Weijden
John Degerberg
Carl Ström
Tord Bernheim
Harry Persson m.fl.
OriginalmusikErik Baumann
ProduktionsbolagEuropafilm
Premiär1939
Speltid95 min
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Kalle på Spången är en svensk komedifilm från 1939 i regi av Emil A. Lingheim. I filmen sjungs bland annat den kända schlagern Kalle på Spången.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Gästgivaren Kalle på Spångens värdshus försöker ta livet med en klackspark, trots sin ragata till hustru, en snål spritkassörska och alla lagar som överheten skapat för att göra tillvaron besvärlig. En av pigorna, Karin, är en utomäktenskaplig dotter och hur ska Kalle kunna berätta det för hustrun?

I filmens inledningsscen sitter Kalle (Edvard Persson) på en gåsarygg, högt ovan det skånska landskapet, sjungande "Lite grann från ovan".

I filmen sjunger Persson bara tre verser av Lasse Dahlquists originalmelodi, men det finns en vers till, som Edvard Persson själv skrev. Den versen är en subtil påminnelse om de orostider som präglar Europa och världen vid tiden för krigsutbrottet 1939:

"Nu jordens alla murar börjar skaka, en samling dårar satt vår värld i brann. Vad fäderna byggt upp blir pannekaka, det rycks och slits i gamla vänskapsband.

Ack kära Ni som slåss därner' på jorden, kom upp och ta en liten titt med mig. Jag är ganska säker på att Ni skäms en smula då, när Ni ser vår gamla jord så här från ovan."

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Gästgivaregården Spången ligger strax utanför Ljungbyhed i Skåne. Filmen hade dansk premiär den 29 januari 1940 och visades ända till den 8 oktober 1941, en av de filmer som visats längst på repertoaren i Danmark.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

På Spångens Gästgivaregård är Edvard Perssons rollfigur Kalle fortfarande viktig – se bilden på skylten

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

DVD[redigera | redigera wikitext]

Filmen gavs ut på DVD 2014.