Kalmar Konstmuseum

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kalmar konstmuseum

Kalmar konstmuseum är ett privat regionalt konstmuseum i Kalmar, med Kalmar konstförening som huvudman. Museet grundades 1942, och 2008 uppfördes en ny museibyggnad i stadsparken i Kalmar.

Museet visar samtidskonst och har utställningar som speglar det regionala konstlivet och verk ur Kalmar konstförenings samling. Museet vill också stimulera och väcka intresset för konst.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Kalmar konstförening grundades 1917. Museet flyttade 1942 till lokaler i det gamla lasarettet. Olika lokallösningar diskuterades under åren, bland annat att infoga museet i Kalmar läns museum lokaler samt att göra en tillbyggnad och bygga samman med intilliggande fastigheter.

Nuvarande byggnad[redigera | redigera wikitext]

År 2004 beslutades att en helt ny byggnad skulle uppföras i stadsparken. En internationell tävling genomfördes och i februari 2005 presenterades det vinnande förslaget Plattform, ritat av Martin Videgård Hansson och Bolle Tham.

Den nya museinbyggnaden invigdes i maj 2008. Den har fyra plan och är utformad som en svart, ej helt regelbunden, kub med träfasad. I markplanet finns en utskjutande del i glas för huvudingången.

Konstmuseet uppfördes trots allmänhetens protester rakt ovanpå tidigare ej utgrävda delar av medeltida Kalmar. Byggkostnaden beräknades till 25.5 miljoner, men när museet stod klart var kostnaden uppe i 48 miljoner.

Byggnaden belönades med Kasper Salin-priset 2008, samtidigt som läsarna i lokaltidningen Barometern utsåg konstmuseet till Kalmars fulaste plats [1].

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [1]

Externa länkar och källor[redigera | redigera wikitext]