Kalmar sjöfartsmuseum

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Kalmar Sjöfartsmuseum)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kalmar sjöfartsmuseum
Kalmar sjöfartsmuseum.jpg
Information
Typ av museumSjöfartshistoriskt museum
PlatsKalmar, Sverige Sverige
Etablerat1942
Officiell webbplats

Kalmar sjöfartsmuseum ligger i centrala Kalmar i Sverige. Museet öppnades 1942. Museet, och har cirka 5000 föremål i sina samlingar besöks varje år av ett par tusen besökare. Museet ligger på Kattrumpan i närheten av Kalmar läns museum och granne med gamla varmbadhuset, på Södra Långgatan 81.


På Kalmar sjöfartsmuseum finns tusentals nautiska föremål, skeppsmodeller, målningar och exotiska föremål från när och fjärran horisonter samt ett litet bibliotek. Här finns flera rariteter och på museet strävar man efter att behålla den genuina atmosfären hos ett litet traditionellt sjöfartsmuseum. Det doftar tjära och havets brus hörs i snäckorna.

Förutom visningen av museet pågår ständigt insamling av föremål samt dokumentation av sjöfarten. Varje år får museet föremål som gåvor från enskilda och företag. Den lokala sjöfarten, rederier, fartyg, båttyper, Kalmar varv, hamnen, stuveriet och sjöfolk från kalmarbygden är några av de områden som museet försöker att dokumentera.

På sjöfartsmuseet finns en samling av föremål, modeller och ritningar från Kalmar varv. Hela 1900-talets varvshistoria i Kalmar samlad på museet. Och allt arbete sker med hjälp av ideella insatser utan ekonomiskt stöd från något håll. Men i samband med olika projekt har Sjöfartsmuseet fått stöd från bland annat Riksarkivet, Kungafonden, Lions och från näringslivet.

Kalmar Sjöfartsförening bildades 1934 för att bevara minnen från sjöfarten vid Kalmarsund. 1942 donerade fru Martina Lundgren den fastighet i Kalmar där samlingarna inryms. Fastigheten och museet sköts av Stiftelsen Kalmar sjöfartsmuseum och sedan 1942 har det varit öppet för allmänheten.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]