Kamelia

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kamelia
Camellia.japonica.cv.Delfosse.7170.jpg
Kamelia, sorten 'Delfosse'
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningLjungordningen
Ericales
FamiljTeväxter
Theaceae
SläkteKameliasläktet
Camellia
ArtKamelia
C. japonica
Vetenskapligt namn
§ Camellia japonica
AuktorLinné, 1735
Hitta fler artiklar om växter med

Kamelia (Camellia japonica) är en buske i familjen teväxter. Den kommer ursprungligen från bergstrakter i Japan, Korea och Kina.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Kamelian är en buske som växer långsamt. Den kan som vildväxande bli 6–8 meter hög och påminner ibland om ett litet träd i växtsättet. Bladen är mörkgröna, glänsande och läderartade och kan bli 10 centimeter långa. Blommorna kan bli upp till 10–15 centimeter i diameter. De kan vara enkla eller fyllda och de ursprungliga, enkla formerna har fem kronblad. Blomfärgen är vit eller röd och rosa i olika nyanser. Kamelian blommar tidigt på våren. Hybrider och kulturformer kan ha andra blomningstider, från senhöst till senvår.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Växten är uppkallad efter apotekaren och forskningsresanden G.J. Kamel från Manila. Han levde under senare hälften av 1600-talet och kan ha varit den som först tog kamelian till Europa. Artnamnet japonica betyder "japansk". På 1800-talet var kamelia en vanlig krukväxt i Sverige. Då fanns ofta svala, ljusa rum i bostäderna vilket passade kamelian bättre än nutidens högre bostadstemperaturer.

Underarter och hybrider[redigera | redigera wikitext]

I Japan finns två underarter, Camellia japonica subsp. japonica i söder och Camellia japonica subsp. rusticana längre norrut. Den sistnämnda är mer köldtålig och kallas ibland för "snökamelia".

Framtagning av hybrider har skett i minst 300 år i Kina och Japan. I Japan föredrogs enkla blommor och i Kina dubbla. I början av 1800-talet började man även i Europa att ta fram nya sorter. Det finns minst 2 000 sorter och odlare har ett klassificeringssystem för kamelior där de delas in efter blommornas storlek och form.

Odling och skötsel[redigera | redigera wikitext]

Kamelia kan odlas som krukväxt. Jorden måste alltid hållas jämnt fuktig och även luftfuktigheten ska vara hög. Både vattning och duschning ska ske med kalkfattigt vatten. Om kamelian får torka ut så faller knopparna av. Jorden får inte heller bli för blöt, och under viloperioden på vintern behöver växten mycket mindre vatten än på sommaren. Jorden ska vara sur och helst ha ett pH-värde på omkring 5. Från april till augusti tillförs näring en gång i veckan vid vattning.

Under sommaren bör den omgivande temperaturen vara 15-18 °C. Kamelian trivs inte i direkt solsken, men måste ha en så ljus växtplats som möjligt. Krukan ska inte vridas för då kan knopparna ramla av. För att blomknoppar ska bildas bör temperaturen på vintern vara omkring 10 °C. Omplantering och beskärning kan göras vid behov och utförs då på våren. Förökning kan ske med toppsticklingar som tas efter blomningen på våren.

Galleri[redigera | redigera wikitext]