Kammerslusen

Vy västerut från Kammerslusen
Vy österut från Kammerslusen

Kammerslusen är en sluss vid Ribe Ås utlopp i Vadehavet i Jylland i Danmark. Den byggdes 1912, i samband med anläggandet av skyddsvallen Ribediget 1911–1915. Slussen tar fartygen över en vattennivåskillnad på ungefär två meter.

Ribe Å har genom historien varit staden Ribes livsnerv och viktigaste transportväg, men bland annat ökad storlek på lastfartygen, varierande vattendjup och sandrev gjorde det efter hand besvärligt att trafikera ån, och dess yttre lopp ändrades 1855 till en grävd kanal.

I anknytning till slussen uppfördes några bostadshus för slusspersonalen, vilka bevarats. Vid slussen finns en rekreativ miljö med en restaurant och en rad små fritidshus placerade på den norra sidan av kanalen.

Kanalhuset[redigera | redigera wikitext]

I samband med att kanalen anlades, byggdes ett litet hus för att utnyttjas som serveringslokal. Kanalhuset blev ett eftertraktat utflyktsmål. Det första huset från 1855 låg invid kanalen. Efter flera stormfloder flyttades huset 1882–1883 till en några meter högre plats, 45 meter från ån. Huset är idag en ruin.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]