Kanadaröding

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kanadaröding
Lake trout.jpg
Salvelinus namaycush
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Överklass Benfiskar
Osteichthyes
Klass Strålfeniga fiskar
Actinopterygii
Ordning Laxartade fiskar
Salmoniformes
Familj Laxfiskar
Salmonidae
Släkte Salvelinus
Art Kanadaröding
S. namaycush
Vetenskapligt namn
§ Salvelinus namaycush
Auktor Walbaum, 1792
Hitta fler artiklar om djur med

Kanadaröding (Salvelinus namaycush) är en fisk i familjen laxfiskar från Nordamerika.

Kanadarödingen är en rovfisk och lever främst av fisk. Den fanns tidigare ymnigt i Övre sjön, den största av de fem stora sjöarna och i Alaska. Den växer långsamt och lever länge, ibland upp till 40 år. Kanadarödingens färg varierar från näst intill silver till gröngrå eller brungrå med gulaktiga fläckar över hela fisken. Den har stor mun och buken är i motsats till rödingens aldrig röd.

Introducerad art[redigera | redigera wikitext]

Kanadaröding har introducerats till flera länder i Europa, Argentina, Peru, Nya Zeeland och Japan.

Den har i Finland planterats ut främst i Enare träsk. Det är inte klarlagt om den kan reproducera sig eller om fångsterna enbart beror på utsättning.[1] Den har även planterats ut i Sverige. I Sverige har den lyckats reproducera sig i en del sjöar de planterats ut i och har blivit ett starkt hot mot de inhemska arterna eftersom de äter dessa. På flera ställen försöker man därför minska bestånden av kanadaröding för att skydda arter som öring och röding.

Det svenska rekordet för kanadaröding är 13.84kg. Fisken fångades i Björkvattnet, Tärnaby juni 2017 av Rickard Linderot.[2] I Nordamerika blir de dock betydligt större. Där är rekordet 46,3 kg. [källa behövs]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Om Kanadaröding ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 2 mars 2014. https://web.archive.org/web/20140302232625/http://www.rktl.fi/svenska/fisk/fiskatlas/kanadaroding/. Läst 2 mars 2014. 
  2. ^ ”Han slog svenskt rekord med monsterrödingen”. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/han-slog-svenskt-rekord-med-monsterrodningen. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]