Kanadas flagga

Från Wikipedia
Kanadas flagga
Kanadas flagga
AnvändningNations-, handels- och statsflagga National- och statsflagga samt till lands örlogsflagga
Proportioner1:2
Antagen15 februari 1965
Historisk flagga?
Red Ensign var nationalflagga de facto fram till 1965
Royal Union Flag var Kanadas formella nationsflagga fram till 1965

Kanadas flagga är röd med en vit kvadrat i mitten som innehåller ett stiliserat elvauddigt lönnlöv. I Kanada kallas flaggan Maple Leaf Flag eller National Flagengelska respektive l'Unifoliéfranska.[1]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Under en lång tid i Kanadas historia hade man i brist på en egen officiell nationsflagga använt den brittiska Red Ensign, med det kanadensiska statsvapnet till höger. Debatten om huruvida man skulle byta flagga och i så fall hur den nya skulle se ut pågick under flera årtionden under 1900-talet. I samband med Suezkrisen, där Kanada inte kunde delta i fredsbevarande insatser på grund av Union Jack, beslutade parlamentet 22 oktober 1964 att införa den nuvarande flaggan som hade designats av George Stanley. Drottning Elizabeth II antog flaggan officiellt den 15 februari 1965.

Den röda och vita färgen är hämtade från den brittiska unionsflaggan (Union Jack). Färgerna sägs även representera de soldater som stupade under första världskriget (rött) och det snötäckta landskapet i norra Kanada (vitt). Färgerna är Kanadas nationalfärger sedan 1921, då de antogs av kung Georg V på rekommendation av den kanadensiska regeringen. Lönnlövet ingår även i statsvapnet och har varit en kanadensisk symbol sedan mitten av 1800-talet.

Historiska flaggor i Kanada[redigera | redigera wikitext]

Provinsernas och territoriernas flaggor[redigera | redigera wikitext]

Var och en av Kanadas tio provinser och tre territorier har en egen flagga.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Vachon; Matheson, John (29 december 2019). ”National Flag of Canada” (på engelska). www.thecanadianencyclopedia.ca. The Canadian Encyclopedia. https://www.thecanadianencyclopedia.ca/en/article/national-flag-of-canada. Läst 6 oktober 2022. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]