Kangerlussuaq

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Narsaq
Ort
Stat Konungariket Danmark Danmark
Autonomt land Grönland Grönland
Kommun Kujalleq
Folkmängd 512 (2013)
Tidszon UTC-3
Postnummer 3910
Geonames 3419714
Kangerlussuaq på kartan över Grönland.
Kangerlussuaq på kartan över Grönland.
Kangerlussuaq på kartan över Grönland.

Kangerlussuaq (danska: Søndre Strømfjord), är en by på Västra Grönland vid slutet av fjorden med samma namn, nära Sisimiut. Orten ligger i höjd med polcirkeln omkring 170 kilometer från västkusten, men endast 30 kilometer från inlandsisen.

Från 1941 till 1992 var Kangerlussuaq bas för den amerikanska militärbasen Bluie West Eight. Idag har orten runt 500 invånare.

Kangerlussuaq har den största flygplatsen på Grönland, Kangerlussuaq flygplats, med kapacitet upp till plan av Boeing 747:s storlek. Flygplatsen är mycket viktig och har avgångar till bland annat Köpenhamn. Man kan också komma direkt till Grönland via Narsarsuaq flygplats i sydgrönland, dock bara med en avgång i veckan. För att komma till huvudstaden Nuuk får man ta sig vidare antingen från Narsarsuaq eller Kangerlussuaq med inrikesflyg då landningsbanan i Nuuk inte kan hantera större plan.

De låga nederbördsmängderna och den vindskyddande naturen kring byn vid fjorden har gjort att orten har bra flygklimat i det annars hårda arktiska klimatet med temperaturer under -40ºC, och bara lite snö.

Det finns ett rikt djurliv runt Kangerlussuaq med myskoxe, renar, fjällräv, falk, örnar och korpar. I Kangerlussuaq kan man ofta skåda ett mycket tydligt norrsken under vinterhalvåret.

Kangerlussuaq har bland annat hotell, affär, simhall, dagis och skola. Detta samt den storslagna naturen har gjort det till ett populärt turistmål.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]