Kanotsport

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kanotsport
SmeknamnKanot
Egenskaper
KönsmixadNej, separata tävlingar
OSJa
Kanotvandring i Tyskland

Kanotsport är sportidrott som utövas med kanoter. Inom begreppet finns ett flertal grenar som till exempel kanotslalom, freestyle, kajakkross, kanotpolo, kanotsegling, sprint-racing och maraton. Grenarna kanotslalom och racing finns med i Olympiska sommarspelen. Man tävlar normalt i enmans-, tvåmans- och fyrmanskajak (K1, K2 respektive K4) och i kanadensare, enmans-, tvåmans- och fyrmans- (C1, C2 respektive C4), men även andra kanotgrenar förekommer såsom outrigger (1-6 personer) och drakbåt (12 eller 22 personer).

De större internationella tävlingarna kom igång under 1930-talet och det var Tjeckoslovakien som arrangerade de första EM-tävlingarna som hölls år 1933. Det första officiella Världsmästerskapen i Kanot arrangerades i Sverige av Vaxholms Kanotsällskap 1938. Då tävlades i en- och tvåmanskajak och i faltbåt, en bredare variant av kajak. Distanserna var 1500 meter och 10.000 meter. Sverige tog flera medaljer. Meningen vara att året efter bilda det internationella kanotförbundet ICF (International Canoe Federation)som en samlande internationell organisation, men ett världskrig kom emellan. Första gången som kanot blev en OS-gren var år 1936 i Berlin-olympiaden. När andra världskriget hade tagit slut samlades representanter från tolv olika länder 1946 på Bosön i Stockholm för att tillsammans bilda det internationella kanotförbundet, ICF (International Canoe Federation). Den första presidenten för ICF blev svensken Jonas Asschier som var det svenska kanotförbundets dåvarande ordförande.

Kanotsporten i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Man brukar räkna med att den svenska kanotsporten började omkring 1870 då skotten Mac Gregor paddlade från Trondheim till Sundsvall. 1900 grundades Föreningen för Kanot-Idrott (FKI), som spelade en pionjärroll för kanotsportens utveckling både i Sverige och internationellt. 1907 arrangerade FKI de första svenska mästerskapen i paddling, 1500 meter i enmanskanoter. Man började utarbeta tävlingsregler 1914 på grund av att men började tävla land mot land. Världsmästerskapen har arrangerats i Sverige två gånger, de allra första världsmästerskapen 1938 och världsmästerskapen i maraton 1996, där man utöver de vanliga VM-klasserna i enmanskajak och tvåmanskajak för världseliten för första gången arrangerade veteran-VM och junior-VM över maratondistanserna, då 42 km för seniorer och 21 för juniorer och veteraner. Båda arrangemangen genomfördes i Vaxholm av Vaxholms kanotsällskap. Gert Fredriksson är den mest kände svenska kanotisten, med sina sex OS-guld är han den störste svenska olympiern genom tiderna.

Intresset för kanotpaddling och kanotsegling har varierat genom åren, men under de senaste decennierna har paddlingen ökat kraftigt i popularitet och dominerar i de flesta kanotklubbarna. Sporten omfattar idag drygt hundra klubbar över hela Sverige, med alla olika grenar representerade. Det stora flertalet paddlare är dock inte organiserade i någon förening.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]