Kanslihuset

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ej att förväxla med Kanslihuset, Drottningholm.
Kanslihuset, september 2014.

Kanslihuset, även kallat Ledamotshuset, är ett stort byggnadskomplex i kvarteret Mars och Vulcanus vid Mynttorget i Gamla Stan i Stockholm. Numera disponeras lokalerna av riksdagsförvaltningen.

Kungliga myntet[redigera | redigera wikitext]

Gamla kanslihuset, 1860-talet.
Interiör 1951.

Byggnaden var ursprungligen gamla Kungliga myntet medan Kunglig Majestäts kansli var inhyst i Slottet Tre Kronor, men efter slottsbranden 1697 och gradvis under 1700-talet började Kansliet flytta över sin verksamhet till fastigheten vid Mynttorget. Den ursprungliga 1600-talsbyggnaden har förändrats flera gånger. Portiken mot Mynttorget med sin tempelgavel och kolonner i dorisk ordning skapades av arkitekterna Olof Tempelman och Carl Fredrik Adelcrantz på 1790-talet.

Ombyggnad[redigera | redigera wikitext]

Nuvarande byggnad planerades och uppfördes åren 1922-1936 efter en uppmärksammad arkitekttävling, som vanns av Gustaf Clason och Wolter Gahn. Då byggdes huset om till det moderna Kanslihuset, men östfasaden med kolonnerna behölls. Komplexet upptar två förut skilda kvarter; Mars och Vulcanus som delades genom Myntgränd. Här fanns förut det gamla kanslihuset och Rannsakningsfängelset från 1852.

Genom Myntgränds ursprungliga sträckning kan man ta sig genom kanslihuskomplexet från Myntgatan ner till Kanslikajen. Arkitekternas arbete präglades av kompromisser mellan krav på användbarhet, kulturhistorik och estetik. Så blandas modernism med ny-klassicism.[1] Längs Myntgatan leder en stram, funktionalistiskt gestaltad arkad mot Mynttorget som dock slutar tvärt i en vägg.

Ny funktion och konstnärlig utsmyckning[redigera | redigera wikitext]

Huset fungerade som expedition för statsministern fram till 1981, då Regeringskansliet och Statsrådsberedningen flyttade över till Rosenbad på norra sidan om Stockholms ström. I samband med ombyggnaden för Riksdagshuset mellan 1980 och 1983 skapades en underjordisk förbindelse mellan Kanslihuset och Riksdagshuset, den så kallade Rännarbanan (delvis under Stallbron), för riksdagens ledamöter och personal. Numera disponeras lokalerna av Riksdagsförvaltningen. På den cirkelrunda innergården står sedan 1956 skulpturen "Mor och barn" av Bror Marklund.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Stockholms byggnader (1977), sida 60

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]