Kanton 10

Från Wikipedia
Livanjski kanton
Kanton 10
län
Flagga
Heraldiskt vapen
Land Bosnien och Hercegovina Bosnien och Hercegovina
Entitet Federationen Bosnien och Hercegovina
Kommuner Livno, Tomislavgrad, Kupres,
Glamoč, Bosansko Grahovo,
Drvar
Huvudort Livno
Area 4 934,1 km²
Folkmängd 90 000
Befolkningstäthet 18 invånare/km²
Guvernör Nediljko Rimac
Tidszon medeleuropeisk tid (UTC+1)
Geonames 3343740
Kanton 10 i rödbrun färg
Kanton 10 i rödbrun färg
Kanton 10 i rödbrun färg
Kantonens flagga och vapensköld har ansetts strida mot författningen av Bosnien och Heercegovinas författningsdomstolen, eftersom "de bara representerade en folkgrupp". [1] Kantonen fortsätter dock att använda symbolerna i officiella sammanhang.

Livanjski kanton är den tionde kantonen i federationen Bosnien och Hercegovina och belägen i den västra delen av Bosnien och Hercegovina. Huvudorten är Livno, som även är den största staden.

Namn[redigera | redigera wikitext]

De lokala styret och den kroatiska befolkningen kallar kantonen officiellt för Hercegbosanska županjia (Hercegbosniska länet). Detta härleder från det historiska namnet för regionen och ses som en fortsättning av den kroatiska republiken Herceg-Bosna som var bosnienkroaternas utbrytarrepublik under bosnienkriget. Kroaterna använder inte heller ordet kanton utan använder istället det kroatiska namnet för län: županija. Detta har mötts av motstånd från de serber och bosniaker som bor i kantonen. Högsta domstolen i Sarajevo slog därmed fast att namnet Herceg-Bosna inte är konstitutionellt. Kantonen kallas bland annat i officiella sammanhang av regeringen i Sarajevo för Zapadnobosanski kanton (Västra Bosniens kanton) eller Livanjski kanton (Livnos kanton) men vanligaste förekommande formen, även för utländska ärenden, är Kanton 10 som anses mest neutralt.

Administrativ indelning[redigera | redigera wikitext]

Kanton 10 är indelad i följande 6 kommuner:

Demografi[redigera | redigera wikitext]

Vid den folkräkning som genomfördes 1991 bodde 115 726 i området. År 2003 bodde 83 701 invånare bor i kantonen. Kroater är i övervägande majoritet i kantonen med 79% medan serber kommer på andra plats med 12%. Tre kommuner har kroatisk majoritet (Kupres, Tomislavgrad och Livno) medan serber är i majoritet i de andra tre (Drvar, Bosansko Grahovo och Glamoč).

Av de 83 701 invånare som bor i kantonen är följande:

Kantonsflagga och vapensköld[redigera | redigera wikitext]

Kantonen använder samma vapensköld och flagga som användes i kroatiska republiken Herceg-Bosna. Samma symboler används av bosnienkroater i andra kroatbebodda delar av Bosnien-Hercegovina. Vapnet bär den traditionella symbolen för kroater, ett röd/vitt schackbräde. Flaggan är densamma som Kroatiens men bär Herceg-Bosnas vapensköld.