Kaplotus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kaplotus
Nymphaea capensis Tenerife.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
OrdningNäckrosordningen
Nympheales
FamiljNäckrosväxter
Nymphaeaceae
SläkteNäckrossläktet
Nymphaea
ArtKaplotus
N. capensis
Vetenskapligt namn
§ Nymphaea capensis
AuktorThunb. (1800)
Hitta fler artiklar om växter med

Kaplotus (Nymphaea capensis) är en art i familjen näckrosväxter som förekommer i tropiska och södra Afrika, samt på Madagaskar. Den används som prydnadsväxt i varmare länder och har även förvildats på flera håll. Kaplotus är mycket mångformig i det vilda och systematiskt är arten svår att avgränsa från bland andra dvärglotusen (N. colorata) och egyptisk blålotus (N. caerulea).

Kaplotus är kraftigväxande, flerårig, vattenlevande ört. De runda eller ovala bladen är först gröna, senare blir de ofta fläckiga och slutligen helt purpur- till brunaktiga med gröna nerver, de har kraftigt vågiga eller tandade kanter. Bladen blir 25-40 cm i diameter. De skålformade, dagöppna blommorna är väldoftande och blir 20-25 cm i diameter och hålls cirka 20 cm ovanför vattenytan. De består av 4 foderblad och 20-30 blå till violetta kronblad. Odlade former kan också vara vita eller rosa. Plantor med mörkt blå blommor har tidigare urskiljts som var. zanzibarensis.

Kaplotus används som prydnadsväxt i varma länder och är flitigt använd som förälder till tropiska dagblommande hybrider.

Från dvärglotusen skiljs arten främst genom sin storlek. Egyptisk blålotus har blad utan tydligt vågig kant och mindre, vanligen blekare blommor.

Synonymer[redigera | redigera wikitext]

För vetenskapliga synonymer, se Wikispecies.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]