Kapten Blod (film, 1935)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Kapten Blod (engelsk originaltitel: Captain Blood) är en amerikansk film från 1935. Den är baserad på Rafael Sabatinis novell med samma namn från 1924, regisserad av Michael Curtiz och var Errol Flynns genombrottsfilm. I övriga ledande roller ses Olivia de Havilland, Lionel Atwill och Basil Rathbone. Filmen har en tidigare förlaga i filmen Captain Blood som kom 1924, en amerikansk stumfilm, regisserad av David Smith.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen handlar om Dr. Peter Blood (Errol Flynn), en läkare i 1600-talets England under inbördeskriget mellan parlamentet och kungamakten.

Peter Blood greps under Monmouthupproret, vilket var ett försök att störta Jakob II av England, som hade blivit kung av England efter sin brors Karl II av Englands död. Peter Blood blir felaktigt dömts för förräderi, han blir förvisad till Västindien och säljs som slav. I Port Royal, köper Arabella Bishop (Olivia de Havilland) honom för 10 pund för att trotsa sin farbror, överste biskop (Lionel Atwill) som äger en stor plantage. Livet är hårt på plantagen för de män som blir slavar här. Av en slump behandlar Dr. Peter Bloood guvernörens (Henry Stephenson) gikt och är snart en oumbärlig del av vården av denne.

Men han drömmer om sin frihet och när tillfälle kommer tar han och hans vänner tar över ett spanskt skepp som attackerat staden. Inom kort är de de mest fruktade piraterna på haven, män utan land som kan angripa alla fartyg. Kapten Blood blir tagen till nåder av den nye kungen, (Vilhelm III, prinsen av Oranien, som var Jakobs svärson), och kan nu åter bli en fri man, han blir till och med ny guvernör på Jamaica och gifter sig med Arabella, till farbroderns förtret.

Musik och regi[redigera | redigera wikitext]

Musiken till filmen skrevs av Erich Wolfgang Korngold, vars musik återkommer i flera av Flynns filmer. Regin av Michael Curtiz, är mycket skicklig. Ett filmiskt grepp som han var bland de första att använda eller förstärka var skuggspelet. Detta märks framförallt i de magnifika fäktningsscenerna mellan Flynn och Rathbone.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • "James II." (1911). Encyclopædia Britannica, 11th ed. London: Cambridge University Press.
  • "Kapten Blod (1935) Captain Blood (original titel)"