Karahavet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En karta som visar Karahavets läge ("Kara Sea").
Svävare Khivous-10 på stranden av Karahavet

Karahavet (ryska: Ка́рское мо́ре) är en del av den arktiska oceanen norr om Sibirien. Den är avskiljd från Barents hav till väster av Karasundet och Novaja Zemlja och österut mot Laptevhavet av Severnaja Zemlja.

Havet är ungefär 1 450 kilometer långt och 970 kilometer brett, med en areal på omkring 880 000 km² och ett medeldjup på 110 m.

Karahavet tillförs mycket färskvatten från floderna Ob genom Obviken, Jenisej, Pjasina och Tajmyr att dess salinitet varierar mycket.

Dess huvudhamnar är Novyjhamnen och Dikson och havet är viktigt för fisket trots att havet är fruset 10 månader om året. Det är möjligt att det finns stora reserver av petroleum eller gas under havet, men detta var inte undersökt 2001. 2014 meddelade oljebolagen Rosneft och Exxon att de i ett gemensamt projekt hittat olja i Karahavet. Man uppskattar fyndigheten till mer än 100 miljoner ton råolja.

Man bekymrar sig över det radioaktiva avfall som f.d. Sovjetunionen dumpade i havet; bl.a. dumpades sex ubåtsreaktorer och tio övriga kärnreaktorer, och den effekt detta kan få på den marina faunan. En utredning från Internationella atomenergiorganet har visat att utsläppen är små och lokalt begränsade.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]