Karbidlampa

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tänd karbidlampa

Karbidlampa eller acetylenlampa är en lampa för belysning i vilken acetylengas brinner med kraftig vit (men sotande) låga. Acetylengasen bildas genom en reaktion mellan kalciumkarbid som laddas i behållarens nedre del (generatorn) och vatten som fylls på i behållarens övre del (tanken). En ventil reglerar hur mycket vatten som kan droppa ner i generatorn och därmed också hur mycket acetylengas som bildas. Egentligen är "Karbidlamporna" bara en metod att utnyttja acetylengasen som bränsle och en metod som främst användes för mindre lampor.

Acetylenbelysningen kom först i bruk i början av 1890-talet sedan man i Amerika lyckats att med hjälp av elektriska ugnar framställa kalciumkarbid industriellt. Eftersom gasen var mycket explosiv inträffade flera olyckor och lamporna råkade i vanrykte. 1896 lyckades dock de franska kemisterna Glaude och Hess övervinna problemet genom att under tryck lösa acetylenen i aceton. Framför allt var det dock Gustaf Daléns förbättringar som gjorde acetylenbelysningen till den vanligaste fyr- och järnvägsbelysningen.

Karbidlampor blev även snabbt populära som bil-, motorcykel och cykelbelysning. Under första världskriget, då importen av fotogen var begränsad, ökade karbidlampornas popularitet en tid. Ganska kort tid därefter börjar dock den elektriska belysningen att sprida sig och karbidlamporna slutade användas.

Karbidlampan måste skötas för att fungera. Den skulle rengöras varje dag. Den gamla karbiden skulle tas bort och ny karbid fyllas på liksom vatten. Brännaren måste också rensas.[1]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hembygdsboken Ödeshög sid 21 http://hembygdsbok.odeshog.se/web/odeskult/internet.nsf/0/20dc9b60df553885c125765b00433d6a/$FILE/0.pdf

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]