Karbonylsulfid

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Karbonylsulfid
Strukturformel
Molekylmodell
Systematiskt namnKoloxisulfid
Kemisk formelCOS
Molmassa60,07 g/mol
UtseendeFärglös gas
CAS-nummer463-58-1
SMILESO=C=S
Egenskaper
Densitet2,51 g/cm³
Löslighet (vatten)1,45 g/l
Smältpunkt-138,8 °C
Kokpunkt-50,2 °C
Faror
Huvudfara
Mycket brandfarlig Mycket brandfarlig
NFPA 704

NFPA 704.svg

4
3
1
SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Karbonylsulfid eller koloxisulfid, COS, är en illaluktande gas vid rumstemperatur. Det är den vanligaste naturliga svavelföreningen i atmosfären (0,5 ppb) och förekommer i gaser från vulkanutbrott.

Användningsområden[redigera | redigera wikitext]

Karbonylsulfid används som ett intermediat i tillverkningen av tiokarbamatherbicider. Karbonylsulfid är en möjlig alternativ fumigant till metylbromid och fosfin. I vissa fall resulterar dock spår av ämnet på växtdelar i smaker som är oacceptabla för konsumenter. Ett exempel är korn som används till bryggning.

Tillverkning[redigera | redigera wikitext]

Ämnet beskrevs först år 1841, men blev felkaraktäriserad som en blandning av koldioxid och vätesulfid. Carl von Than karaktäriserade först substansen år 1867. Ämnet bildas när kolmonoxid reagerar med svavel. Denna reaktion reverseras vid temperaturer över 1200 K. En laboratorisk syntes omvandlar kaliumtiocyanat, svavelsyra och vatten enligt nedanstående reaktionsformel. Den resulterande gasen innehåller avsevärda mängder av biprodukter och behöver renas.

KSCN + 2 H2SO4 + H2OKHSO4 + NH4HSO4 + COS

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Carbonyl sulfide, 1 april 2010.