Kal P. Dal

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Karl Pedal)
Hoppa till: navigering, sök
Carl Göran Ljunggrens gravsten på Norra Kyrkogården i Lund.

Carl Göran Ljunggren, känd under artistnamnet Kal P. Dal, född 28 januari 1949 i Arlöv, Skåne, död 18 januari 1985 i Lund, var en skånsk sångare, gitarrist och låtskrivare. Under sin korta men intensiva karriär var han en av de största musikaliska profilerna och i särklass mest populära liveartisterna i framför allt södra och mellersta Sverige under senare halvan av 1970-talet och början av 1980-talet.

Uppväxten[redigera | redigera wikitext]

Ljunggren växte upp i Arlöv strax norr om Malmö. Han bodde under sin barndom nära järnvägen i Arlöv eftersom hans far arbetade vid SJ och brukade kallas Kalle mellan bommarna. Ursprunget till hans klassiska artistnamn fick han i tonåren när hans morfar gav honom en dansk trampmoped och med den blev han snart känd som Kalle med pedalerna och senare Kalle Pedal. Namnet kortades senare ner till Kal P. Dal.

Ljunggren bestämde sig tidigt för bli att artist och inledde sin musikaliska bana på olika klubbar i Lund i början av 1970-talet där han gjorde sig känd som ständig pausunderhållare med egna låtar och covers när livebandet som spelade under kvällen hade tagit paus. Särskilt känd blev han på ungdomsklubben Lundagård i där han även fick smeknamnet raggardomptören. Under dessa år kom han att lära känna flera personer som skulle komma att bli betydelsefulla för hans framtida musikkarriär, bland annat Peps Persson, som senare skulle bli den som ordnade hans första skivkontrakt, och kompgitarristen Janne Knuda som under resten av hans liv skulle finnas vid hans sida, både som vän och kollega.

Musiken och texterna[redigera | redigera wikitext]

1975, i samband med att Ljunggrens musikkarriär började ta fart på allvar, bildade han kompgruppen Pågarna anförd av hans nära vän Janne Knuda. De spelade rockmusik med sång på skånska, ofta tolkningar av andra artisters låtar som Rolling Stones, Bob Dylan och Carl Perkins men även många egna låtar. Texterna var oftast sarkastiska och präglade av svart humor.

Musikkarriären och skivorna[redigera | redigera wikitext]

Ljunggren fick sitt första skivkontrakt 1977. Under det nu antagna artistnamnet Kal P. Dal spelade han tillsammans med sitt kompband in sin debutskiva, live-LP:n Till Mossan!. Skivan producerades av Peps Persson som även var den som ordnat skivkontraktet. Till Mossan! blev en stor succé och kom att sälja i över 100 000 exemplar. Andra skivan, Gräd Ente Fassan! spelades in 1978, men lyckades inte nå samma framgångar som debutskivan. Året efter det släpptes Rock E' Nock som hade en stil som mer rörde sig bort ifrån 1950-talsrocken och istället inspirerades av hårdrock. Skivan innehåller covers på låtar av band som Bob Seger, Rory Gallagher och Bachman-Turner Overdrive. Fjärde skivan, Svarta Fåret, kom 1980. Skivan producerades av Dan Hylander, skivan fick ett mycket kyligt mottagande av både fans och kritiker och blev försäljningsmässigt inte heller någon större framgång. Den femte skivan, Ente Nu Igen, spelades in på Kulturbolaget i Malmö den 3 januari 1982. Ente Nu Igen blev en stor succé och har av många betraktats som Ljungrens bästa skiva. Den kom dock även att bli hans sista. Efter hans död släpptes skivan "Ett minnesalbum". Den sista låten som Ljunggren spelade in var singeln Österlen som gavs ut 1984.

Emellan skivinspelningarna gjorde Ljunggren och Pågarna en lång rad turnéer i framför allt södra och mellersta Sverige och kom att bli kända för sina många spelningar i olika folkparker. Det har ibland hävdats att ingen annan svensk artist har gjort så många spelningar i svenska folkparker som just Kal P. Dal.

Ljunggren var en hängiven Malmö FF-supporter och stödde klubben i många officiella sammanhang. Han gjorde bland annat ett bejublat framträdande vid klubbens 70-årsfirande den 2 februari 1980.

Skådespelardrömmarna[redigera | redigera wikitext]

Ljunggren hade vid sidan av musiken även en dröm om att bli skådespelare och hann medverka i en film innan han dog, Barnförbjudet, som hade premiär 1979. Han skrev också musiken till en teateruppsättning vid Helsingborgs stadsteater och han och bandet framförde musiken live under föreställningen.

Kopplingar till Skånepartiet[redigera | redigera wikitext]

Under de sista åren av sitt liv medverkade Ljunggren i ett flertal radioprogram med starka kopplingar till Skånepartiet, vilket ledde till spekulationer om att han själv sympatiserade med partiet. Detta har dementerades av såväl Ljunggren själv som av hans vänner och familj. Den troligaste förklaringen till att han ställde upp och medverkade som radiopratare för Skånepartiets räkning har ansetts vara att han såg detta som en möjlighet att nå ut till en ny publik.

Kal P. Dals död[redigera | redigera wikitext]

Den 3 januari 1985 blev Ljunggren hastigt sjuk. Det visade sig vara en hjärnblödning orsakad av ett medfött aneurysm. Han drabbades senare av ytterligare blödningar under tiden på sjukhuset och avled den 18 januari 1985, tio dagar innan han skulle ha fyllt 36 år. Efter sig lämnade han sin hustru Agnes, sonen Carl-Christian och dottern Nelly som föddes efter sin fars bortgång.

Arvet efter Kal P. Dal[redigera | redigera wikitext]

Än idag är Kal P. Dals minne i allra högsta grad levande, Skånetrafiken har uppkallat ett av sina pågatåg efter honom, och i Arlöv har en gata döpts till Kal P. Dals Gata. Det finns även en Facebook-grupp som arbetar för att en staty av Kal P Dal ska sättas upp för att hedra hans minne. Burlövs kommunstyrelse tog den 4 oktober 2010 ett beslut om att tillåta uppförandet av en staty i parken väster om Lommavägen, vid korsningen Lommavägen - Hamngatan - Kal P Dals gata.[1]

2010 gavs en biografi ut om Ljunggrens korta och intensiva musikkarrirär, Raka Rör - Historien om Kal P. Dal, skriven av Jeanette Rosengren och Peter Dahlqvist.

2011 blev han förärad en plats i sin hemkommuns "Burlövs Hall of Fame".[2]

Under hösten 2012 sattes en musikal upp på Slagthuset i Malmö. Den är löst baserad på historien om Kal P. Dal och med en mängd av hans låtar. Musikalen fick namnet Kal P. Dal - En Rockmusikal. Kal P. Dal spelades av Nic Schröder och bland andra medverkande fanns också bland andra Sven Melander. Rollerna i kompbandet Pågarna spelades av musikerna i den f.d. Pop-gruppen The Ark. Musikalen blev en stor publikframgång och hade nypremiär under hösten 2013.[3]

Ljunggrens gamla kompband, som haft ett antal olika medlemmar genom åren, spelar fortfarande under namnet Pedalens Pågar. Janne Knuda är fortfarande centralfigur i bandet.

Ljunggren ligger begravd på Norra kyrkogården i Lund.[4]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Album

Singlar

  • 1978 - Rocka O' Rulla / A.F.
  • 1979 - Hur E De Nu Lilla Du / Aj Lav Jo
  • 1979 - Kungens Knall / Skit I Maj
  • 1980 - Bara En Annan Natt / Mög För Maj
  • 1984 - Österlen
  • 1993 - Blåa Sko' / Go Och Dajlig (Nyutgiven version)

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Burlövs kommun: Staty till Kal P Dals minne (Publicerad 2010-10-05)
  2. ^ Burlövs kommun: Hall of Fame (Publicerad 2011-12-21)
  3. ^ Kal P. Dal - En Rockmusikal: Om musikalen (Läst 2013-11-04)
  4. ^ ”Find a grave.com”. http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GRid=13923435.  (Läst 2009-05-04)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]