Karl Radek

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Karl Radek
Karl Radek 3.jpeg
Född31 oktober 1885[1][2]
Lviv
Död19 maj 1939[3][2]
Verkhneuralsk
NationalitetÖsterrike, Polen och Sovjetunionen
SysselsättningPolitiker[4], universitetslärare, journalist
Politiskt partiTysklands kommunistiska parti, SPD, Sovjetunionens kommunistiska parti och Social Democracy of the Kingdom of Poland and Lithuania
Make/makaLarisa Reisner
Redigera Wikidata

Karl Berngardovitj Radek (ryska: Карл Бернга́рдович Ра́дек), född Karol Sobelsohn den 31 oktober 1885 i Lemberg (nuvarande Lviv) i Österrike-Ungern, död 19 maj 1939 i Verchneuralsk i Ryska SFSR i Sovjetunionen, var en kommunistisk politiker som var aktiv i de polska, tyska och sovjetiska arbetarrörelserna.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Radek föddes i Lemberg (nuvarande Lviv) i provinsen Galizien som då tillhörde Österrike-Ungern. Han var son till en judisk posttjänsteman och studerade 1902-03 juridik i Krakow. Han blev 1904 medlem i det polska socialdemokratiska partiet och medverkade i socialistisk press. På grund av sitt stöd för den socialistiska oppositionen vid marsrevolutionen i Ryssland fängslades han av tsarregimen och tillbringade ett år i fängelse.

1907 emigrerade han till Tyskland och blev där medlem i Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) och medverkade i ett par socialdemokratiska tidningar. På grund av vänsterradikal propaganda uteslöts han ur partiet 1912, och vid första världskrigets utbrott flyttade han till Schweiz och kom där i kontakt med Vladimir Lenin.

1917[redigera | redigera wikitext]

Efter februarirevolutionens utbrott reste han tillsammans med Lenin i en plomberad järnvägsvagn genom Tyskland till Sverige. Vid de rysk-tyska fredsförhandlingarna i Brest-Litovsk deltog Radek som en av de ryska förhandlarna.

Efter krigsslutet 1918 fick han ett uppdrag som korrespondent i Berlin för en nyhetsagentur i Sankt Petersburg. I Berlin kom han i kontakt med Rosa Luxemburg och Karl Liebknecht och arbetade med dem vid uppbyggnaden av Kommunistische Partei Deutschlands (KPD) och blev följaktligen utvisad 1919.

Komintern[redigera | redigera wikitext]

Tillbaka i Moskva blev Radek ledamot av exekutivkommittén i Kommunistiska internationalen (KI), och 1923 blev han av KI utsänd för att illegalt arbeta för att organisera ett kommunistiskt motstånd i Ruhr.

Opposition mot Stalin[redigera | redigera wikitext]

1924 publicerade han en skrift om Lenin, och eftersom han där visade att han var anhängare till Leo Trotskij tvingades han att lämna samtliga sina politiska uppdrag då den framväxande stalinismen tog kontroll över partiet. 1927 blev Radek utesluten ur partiet och förvisad till Vologda, ca 50 mil norr om Moskva.

Avbön[redigera | redigera wikitext]

När Radek 1929 genom avbön underordnade sig Stalins politik blev han benådad och blev 1931 återupptagen i kommunistiska partiet och fick anställning som utrikespolitisk redaktör i Izvestija. Han anses allmänt ha varit en duktig journalist och han var också en av medförfattarna till den sovjetiska författningen 1936. Under denna tid blev han, enligt egen utsago, i hemlighet medlem av en trotskistisk subversiv organisation, som han inte stödde fullt ut, men som han ansåg kunna användas i kampen mot Stalin.

Rättegång och fängslande[redigera | redigera wikitext]

Karl Radek i Moskva, någon gång under 1930-talet.

Under 1930-talets rättegångsprocesser gällande konspirationer mot staten greps Radek den 16 september 1936 misstänkt för antisovjetisk verksamhet, ett brott Radek erkände under rättegångsförhandlingarna, även om han hade starka invändningar mot delar av rättegången (han kritiserade bland annat åklagarens uppfattning att alla anklagade skulle vara "banditer" och menade att skäl för verksamheten förelåg).[5] Den 30 januari 1937 dömdes han till 10 års fängelse i Verchneuralsk i Uralbergen, där han på order av Stalin dödades av NKVD-officerarna Kubatkin och Stepanov den 19 maj 1939. Han rehabiliterades år 1988.[6]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, läst: 9 april 2014, licens: CC0
  2. ^ [a b] SNAC, Social Networks and Archival Context ID: w6ns0xxxomnämd som: [ Karl Radek], läst: 9 oktober 2017
  3. ^ Internet Movie Database, IMDb-identifikationskod: nm0705420co0047972, läst: 21 juli 2015
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, läst: 24 juni 2015, licens: CC0
  5. ^ Rättegångsprotokollen, fullständigt stenograferade referat. Publicerade i Processen mot det sovjetfientliga, trotskistiska centrum. Arbetarkultur 1937. Sid. 384-391.
  6. ^ Карл Радек, биография, «Справочник русского марксиста», Moskva

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]