Karl Stürgkh

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Karl Stürgkh.

Karl Stürgkh, född 30 oktober 1859 i Graz, mördad 21 oktober 1916 i Wien, var en österrikisk greve, ämbetsman och politiker.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Stürgkh blev 1881 förvaltningstjänsteman i sin födelsestad och inträdde 1886 i österrikiska undervisningsministeriet, där han 1894 avancerade till ministerialråd. 1891 invaldes han i österrikiska riksrådets deputeradekammare, där han tillhörde de författningstrogna storgodsägarnas grupp. Han avträdde 1895 från sitt statsämbete och riksrådsmandatet, när regeringen medgav slovenisering av det tyska gymnasiet i Cilli, invaldes 1896 i Steiermarks lantdag och 1897 åter i riksrådets deputeradekammare, där han nu blev ledare för de författningstrogna storgodsägarnas grupp.

I februari 1909 blev Stürgkh undervisningsminister i Richard von Bienerth-Schmerlings ministär, bibehöll denna post även i Paul Gautschs ministär (januari–november 1911) och bildade november 1911 en ny ministär, som därefter ett par gånger ombildades. Stürgkh var som ministärchef rätt svag och misslyckades såväl i sitt försök till språkpolitisk uppgörelse i Böhmen våren 1914 som i sina ansträngningar att vidmakthålla en arbetsvillig majoritet i den av nationalitetsstrider splittrade deputeradekammaren. Under första världskriget trädde han i fråga om inflytande alltmer tillbaka för Ungerns energiske konseljpresident István Tisza. Stürgkhs stränga uppträdande mot de slaviska nationalitetssträvandena och regeringens många ingrepp i yttrandefriheten gav honom många politiska fiender. En bland dessa, den radikale socialdemokratiske skriftställaren Friedrich Adler, sköt ihjäl honom på en Wienrestaurang, närmast med anledning av regeringens förbud mot hållande av en radikal vänsterkongress.

Källor[redigera | redigera wikitext]