Karl XII:s fickur

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Karl XII:s kompletta fickur - ur, boett, chatelaine och urnyckel. Livrustkammaren.

Karl XII:s fickur är möjligen en gåva till den segerrike Karl XII efter slaget vid Narva den 20 november 1700 från den stolta farmodern Hedvig Eleonora. Ur var statussymboler och bars som smycken på klädedräkten, gärna i kombination med en kedja (chatelaine) med urnyckel. Uret är av högsta kvalitet, tillverkat i London, centrum för den europeiska fickurstillverkningen. Uret är signerat av den franske urmakaren J. Bellete.

Karl XII:s ur är ett titthålsur med tim- respektive minuttavla. Urverket är ett spindelur. På den översta runda plattan syns ett genombrutet spegelmonogram under kunglig krona med den latinska dedikationen "Carolvs duodecimus vivat floreat trivmphat"/"Karl XII må han leva, blomstra, triumfera". Ytterboetten i guld av en anonym smed är dekorerad med emaljarbeten. Det svenska riksvapnet och ätten Pfalz vapen i mitten. Runt om de 49 landskap och provinser som då hörde till den svenska stormakten: svenska och finska landskap, samt besittningar i Baltikum, Polen och Tyskland.

Under cirka 30 år saknades uret efter en stöld. Tillhörande kedja och nyckel saknas fortfarande, men uret dök upp på den internationella marknaden och kunde köpas tillbaka till Livrustkammarens samlingar år 1999 med hjälp av generösa externa bidrag.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Drejholt, Nils (1999). Karl XII:s fickur eller en klockas öden och äventyr