Karl XV:s staty

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Karl XV framför Biologiska museet, 2006.

Karl XV:s staty är en ryttarstaty som avbildar Sveriges kung Karl XV. Statyn står på Lejonslätten framför Biologiska museetKungliga Djurgården i Stockholm. Statyn skapades av bildhuggaren Charles Friberg och avtäcktes den 3 maj 1909.

Historik[redigera | redigera wikitext]

I Tidningen Kalmar kan man läsa den 10 maj 1905 att tävlingen om en ryttarstaty av Karl XV avgjorts. Totalt har det inkommit tolv bidrag, och första pris, med en prissumma om 2000 kronor, går till bildhuggaren Charles Friberg, då bosatt i Paris. Andra pris om 1200 kronor gick till bildhuggaren Gustaf Malmqvist. Något tredje pris utdelades inte.[1]

I en artikel i tidningen Idun den 15 februari 1906 kan man läsa:


"Stoden är lugnt hållen med den jämnt trafvande springaren, på hvilken konungen sitter iförd kronprinsens husarregementes uniform. En vindfläkt rister i plymen och slår ut en flik af dolman, hvilket ger en viss bravur åt statyn. Förvisso skulle en mera djärf behandling af ämnet, mera dristighet i rörelsen hos ryttare och häst bättre öfverensstämt med den hos svenskarne bevarade uppfattningen af den käcke lefnadsglade Karl XV, men med det prisbelönta förslaget för ögonen får man vara tacksam, att uppgiftens lösning blifvit så tillfredsställande som den är."

[2]

För sitt arbete med statyn utnämndes Friberg till riddare av Vasaorden samt av den danska Dannebrogorden.[3]

Avbildning[redigera | redigera wikitext]

Statyn är utförd i brons och står på en sockel av granit. Sockeln är prydd med kungens namnchiffer under kunglig krona samt kungens valspråk Land skall med lag byggas.

Kungen bär Kronprinsens husarregementes paraduniform vilken bland annat består av Dolma m/1870 samt Käppi m/1858. Regementet kallades dock under Karl XV:s tid för Husarregementet Konung Karl XV. Hästen som kungen rider på är avbildad med schabrak under sadeln[4]. Kungen bär Serafimerordens band över höger axel. På bröstet bär han, bland annat, kraschan för Serafimerorden. [5]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ kb.se
  2. ^ gu.se
  3. ^ Riksarkivet.se
  4. ^ Riksarkivet.se
  5. ^ Baserat på okulär bedömning av fotografiet.


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]