Karlavagnen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För radioprogrammet, se Karlavagnen (radioprogram).
Karlavagnen i stjärnbilden Stora björnen.

Karlavagnen är en asterism bestående av de sju ljusstarkaste stjärnorna i stjärnbilden Stora björnen, och syns från Sverige alltid över horisonten på norra stjärnhimlen, och kan ses varje stjärnklar natt. Karlavagnen är egentligen ingen "äkta" stjärnbild, eftersom dess stjärnor är lånade från Stora Björnen. Karlavagnen är istället en asterism, ett mönster av stjärnor.

Karlavagnen kallades också Odens vagn[1] Jacob Grimm nämner att 1400-tals källor ska tala om "Woenswaghen".

Karlavagnen består av stjärnorna α Dubhe, β Merak, γ Phecda, δ Megrez, ε Alioth, ζ Mizar och η Alkaid.

Asterismen Karlavagnen har på diverse olika språk betecknats som vagn, exempelvis det äldre engelska Charles' Wain, det tyska Großer Wagen och det rumänska Carul Mare ("stora vagnen"). Grekerna lär ha haft beteckningen Amaxa (från "vagn") på denna asterism. I det gamla Mesopotamien betecknades den som MAR.GID.DA (sumeriska för "Vagnen") på 1100-talet före vår tideräkning, och möjligen tidigare.

Andra kulturer har i stället ansett karlavagnen vara en soppslev, exempelvis amerikanernas Big Dipper och kinesiskans 北斗七星; (pinyin: běidǒu qīxīng), en plog, engelsmännens the Plough eller sju vise män, exempelvis den indiska Saptarshi.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Gazetteer/Topics/astronomy/_Texts/secondary/ALLSTA/Ursa_Major*.html