Karolina av Baden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Karolina av Baden.

Frederika Karolina Wilhelmina av Baden, född 13 juli 1776 i Karlsruhe, död 13 november 1841 i München, var en kurfurstinna och drottning av Bayern.

Karolina var dotter till Karl Ludvig av Baden och Amalia av Hessen-Darmstadt. Hon mottog flera äktenskapsförslag, och övervägdes bland annat som maka till hertigen av Enghien. Hennes systrar blev drottning av Sverige respektive kejsarinna av Ryssland.

Hon gifte sig 1797 med den blivande Maximilian I Josef av Bayern, som då var Bayerns tronföljare. I äktenskapskontraktet tillförsäkrades hon religionsfrihet och fick behålla sin lutherska religion i stället för att konvertera till katolicismen, som annars var normalt då en protestant gifte sig med en katolik. Hon medförde en luthersk huskaplan, Ludwig Friedrich Schmidt, och rätten att hålla luthersk gudstjänst vid sitt hov.

Karolina blev kurfurstinna då maken tillträdde tronen i kurfurstendömet Bayern år 1799, och bosatte sig då med honom i München. Hon blev där unik som den första protestantiska kurfurstinnan i Bayern. Karolina beskrivs som en värdig första dam vid det bayerska hovet, och var känd för att ha uppfostrat sina barn till sträng pliktkänsla. Maken var en av Napoleons allierade, och när det tysk-romerska kejsardömet upplöstes år 1806 gjordes Bayern till kungarike, vilket gjorde henne och maken till kung och drottning av Bayern och deras barn till kungliga prinsar och prinsessor.

Efter makens död 1825 efterträddes han av hennes makes son i första äktenskapet, som hade en negativ syn på hennes protestantiska religion. När hon avled hanterades hennes begravning på order av den katolske ärkebiskopen på ett sätt som ansågs skamligt: hennes protestantiska präster förbjöds beträda kyrkan och klä sig i ämbetsdräkt, och hon bilades mycket enkelt mot vad som normalt var fallet.

Barn[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från ungerskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Företrädare:
Maria Leopoldina av Österrike-Este
Kurfurstinna (från 1806 drottning) av Bayern.
1799–1825
Efterträdare:
Therese av Sachsen-Hildburghausen