Karragenan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Karragenan är ett broskartat, blekgult, slemrikt och proteinbindande ämne som utvinns ur de torkade rödalgerna Chondrus crispus (karragentång) och Gigartina mamillosa (vårtig rödalg) vilka samlas in vid Irlands kuster (”irländsk mossa”). Vid kokning löses karragenan till ett slem, som vid avkylning stelnar till gelé.[1] Karragenan är en grupp av kemiska ämnen, som alla är polysackarider med sulfatgrupper.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Karragenan används som förtjockningsmedel i papper och textilier, som bindemedel i torra vattenfärger eller som klarningsmedel i öl.

Ämnet finns även i andra livsmedel. Det används bland annat i glass, grädde, milkshake, patéer, tandkräm, hud- och hårvårdsprodukter, sojamjölk och pålägg (både chark- och vegetariska produkter).[2] När karragenan används som livsmedelstillsats har det E-nummer E 407 eller E 407a. Det benämns även som stabiliseringsmedel eller geleringsmedel.

Hälsorisker[redigera | redigera wikitext]

Man har genomfört olika vetenskapliga tester med karragenan för att utröna dess eventuella hälsorisker vid konsumtion. Testerna har gett olika resultat.

Ämnet har 2001 utvärderats av WHO (världshälsoorganisationen) och har då bedömts som ofarligt.[3] Men karragenan stimulerar också medfödda immunreaktioner och kan aktivera inflammatoriska reaktioner, som i sin tur är eller kan vara förknippade med mänskliga sjukdomar som till exempel cancer, artrit och diabetes.[4][källa behövs]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bra Böckers lexikon, 1977
  2. ^ Ur Metro.se 3 oktober 2014.
  3. ^ WHO
  4. ^ Joanne Tobacman, ur Metro.se 3 oktober 2014.