Kasematt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sankt Lucians Torn, Malta.
Jagdpanzer V:s överbyggnad är en kasematt.

En kasematt (från franskans casemate och italienskans casamatta)[1] är ett rum uppbyggt av gjuten betong, murverk eller stålpansar, med splitterskyddat tak[2], menad att brukas som stridsposition för artilleri eller infanteri (försvarskasematt), beredskapsrum för infanteri (beredskapskasematt)[3] eller som förråd för ammunition och materiel (förrådskasematt).[1]

Som byggnad är de inte sällan insprängda i berg, men de förekommer lika väl i fortkonstruktioner. I äldre tider bestod de ofta av förstärkta inmurade tegelvalv i vallarna på fästningar, så kallade fästningsvallar, för att tillåta flankering av fortets gravar.

Bortsett från byggnader förekommer kasematter även på fordon som skepp och pansarfordon. På ett örlogsfartyg eller pansarfordon är en kasematt ett slutet, pansrat, rum med ett eldvapen i rörlig lavett. Ett alternativ är ett vridbart kanontorn inuti kasematten.

Andra betydelser[redigera | redigera wikitext]

Kasematt används även som namn för särskilda säkerhetsbyggnader för förvaring av explosiva varor, exempelvis sprängämnen. En udda användning är för förvaring av äldre spelfilmercelluloidbas, som är mycket brandfarliga. En sådan finns i Filmstaden i Solna.[4]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Nordisk familjebok: Uggleupplagan. 13. Johan - Kikare. sid. 1187-1188 
  2. ^ Ursprungligen benämnt bombskyddat tak men modernt är splitterskyddat tak bättre ordval.
  3. ^ Alternativt bostadskasematt
  4. ^ Kasematter – Filmstadens Kultur”. Filmstadens Kultur. http://filmstadenskultur.se/om-filmstaden/historia/kasematter/. Läst 1 mars 2018.