Kassunfyr

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kassunfyren Trubaduren. Här syns den översta delen av kassunen som fyren är byggd ovanpå.

Kassunfyren är en typ av fyr, placerad i öppet vatten och består av en betongkassun, ett fundament, som placeras på havs- eller sjöbotten. Översta delen av kassunen är synlig ovan vattenytan och där byggs fyrtornet.

Den svenska modellen för kassunfyrar gick ut på att gjuta en kassun innanför en annan kassun på land och därefter sjösätta det hela som en båt. Ibland byggdes även fyrtornet innan det hela bogserades ut till sin framtida stationering. Fyrtornet var hopskjutet som ett teleskop för att inte få så hög tyngdpunkt. Samtidigt som byggandet skedde på land så förbereddes havsbotten där fyren skulle placeras så den blev plan. På plats vattenfylldes därefter mellanrummet mellan de båda kassunerna som då sjönk till avsedd plats på botten. Vattnet trängdes sedan ut med fyllning av sten eller annat liknande material. I och med det kunde fyrtornet pumpas upp med domkrafter till sin rätta höjd och installationer av fyrljus och annan utrustning kunde kompletteras.

Denna typ av fyr har, bland annat, ersatt fyrskepp i svenska farvatten då den är billigare i drift, inte behöver tas in under vintersäsongen och kan placeras närmare eller på grundet den ska varna för.

Några kassunfyrar i Sverige är Gustaf Dalén, Almagrundet, Flintrännan, Svinbådan och Sydostbrotten.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]