Kastenhof

Porten till Castenhof med sekundchefen för Svea livgarde friherre Carl Lovisin. Målning av Carl Stefan Bennet 1853
Kastenhof skymtar i Norrbrobasarens förlängning, 1841

Kastenhof eller Castenhof var cirka 1645-1850 en byggnad vid nuvarande Gustav Adolfs torg i Stockholm, som bland annat inrymde Norrmalms kämnärsrätt, arrestlokaler och ett värdshus. Huset efterträddes av Hotell Rydberg.

Historik

Mellan 1602 och 1635 var Norrmalm, som då kallades Norra förstaden en egen stad med egen borgmästare och magistrat samt eget sigill, efter att ha skiljts från Gamla stan. Invånarna på den norra malmen hade redan 1588 fått löfte om att uppföra ett en egen rådhusbyggnad i tegel men någon sådan kom inte till stånd och eventuellt sammanträdde magistraten i en mera provisorisk anläggning. Då den unga förstadens självständighet upphörde 1635 bestämdes att en kämnärsstuga skulle upprättas på malmen för att avgöra smärre administrativa, legala och exekutiva ärenden, som sedan därifrån skulle kunna appelleras till Stockholms rådstuga.

År 1645 påbörjades bygget i det nuvarande hörnet av Gustav Adolfs torg (som då kallades Norra Malmtorget) och Malmtorgsgatan, det vill säga på platsen för Skandinaviska Bankens palats. Till byggmästare utsågs Hans Ferster som vid samma tid var verksam vid avslutandet av Sankt Jacobs kyrka samt uppförandet av det intilliggande Torstensonska palatset. Huset smyckades med ett praktfullt gavelröste med barockornament enligt tidens smak. En monumental sandstensportal med skulpturer av Johan Wendelstam[1] vette mot torget.

Fram till 1849 inrymde huset sessionsrum för Norrmalms kämnärsrätt samt arrestlokaler. Det fungerade också som tjänstebostad åt sekundchefen (regementschefen) för Svea Livgarde. I husets källare fanns redan från början ett värdshus. Den förste innehavaren av denna kämnerskällare var vinskänken Kasten Hoff vilken kom att ge huset dess namn.[2] Utskänkningsverksamheten dominerade verksamheten i huset omkring år 1700 och kvarteret bytte namn från kvarteret Kämnärskammaren till kvarteret Vinstocken, vilket är dess namn än i dag[3].

År 1850 inköptes och revs huset för uppförandet av Hotell Rydberg, vilket invigdes 1857. Namnet återupptogs dock av en källare vid Jakobs torg.

Källor

Noter

  1. ^ Harlén, Hans (1998). Stockholm från A till Ö., del 1, Innerstaden. Älvsjö: Brännkyrka hembygdsförening. Libris 2506698. ISBN 91-630-6771-4 
  2. ^ Strömsköld, Helena i Wilhelmina Stålberg, Anteckningar om svenska qvinnor (1864)
  3. ^ SFV - Kvarteret Vinstocken

Externa länkar