Kastor och Pollux-gruppen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kastor och Pollux i Drottningholms slottspark.

Kastor och Pollux-gruppen är en antik skulpturgrupp i marmor. Den romerska marmorstaty av Kastor och Pollux, som världen känner, betraktas som en romersk reproduktion från första århundradet efter Kristus av ett troligen senhellenistiskt original.

Skulpturen Kastor och Pollus-gruppen visar de mytiska tvillingbröderna Castor och Pollux samt underjordens härskarinna Persefone. Den ena lagerkransade ynglingen har en har lagt vänster arm över broderns axel. Den andra ynglingen har en fackla i vardera handen, varav den ena är riktad snett ner mot ett altare. På en plint på högra sidan står Persefone, som är avbildad i mindre skala, med ett granatäpple i handen.

Skulpturgruppen är först känd i prinsen Niccolò Ludovisis Villa Ludovisi i Rom. Drottning Kristina köpte Kastor och Pollux-gruppen efter Ludovisis död 1664 och hade den i sitt palats i Rom. Numera finns den i Pradomuseet i Madrid.

Nicodemus Tessin d.y. hade tidigare beställt en gipsavgjutning i Paris, sedan Ludvig XVI hade låtit göra en avgjutning, efter en marmorkopia i Versailles. Denna levererades 1698 till Sverige. Gustav III beställde vid sitt besök i Rom 1794 en marmorkopia till Drottningholms slott. Denna kopia kallas i Sverige från slutet av 1800-talet också Ildefonsogruppen efter slottet San Ildefonso i Spanien, där det romerska ursprungsexemplaret under en tid var uppställt.

Den svenska marmorkopian ställdes upp högst upp på Munckens kulle, som fondutsmyckning längst bort i lustträdgården vid Drottningholms slott, bortom stjärnboskén och i centralaxeln. Där står den fortfarande. Ursprungligen fanns också i backsluttningen en bit till höger en marmorskulptur av en faun. Louis Jean Desprez hade av Gustav III fått i uppdrag att rita en mindre byggnad som inramning av konstverket, men kunde inte ordna finansiering för detta.

Fotogalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Nils G. Wollin: Antikerna i Drottningholms park och deras ursprung, Saxon & Lindströms Förlag, Stockholm 1964