Kategoridiskussion:Gravsatta på Norra begravningsplatsen i Stockholm

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Man bör aldrig lägga in nåt i någon kategori utan att lägga in en textrad om det i artikeln, man kan ju inte sätta en kb-not till en kategoriering. Var vi inte ense i Bybrunnendiskussionen om att vi inte skulle börja masskategorisera folk i dessa kategorier och endast lägga in de personer där det i artiklarna står "X är gravsatta på Y-kyrkogården" med en källa efter? Alltså: 1) Skriv" X är gravsatta på Y-kyrkogården" i artikeln. 2) Lägg till en källnot efter det påståendet. 3) Lägg in kategorin. Nu har den här kategorin plötsligt 173 artiklar i den, varav de flesta verkar sakna både 1 och 2 och man har gått direkt på steg 3. Varför är det så bråttom att kategorisera? / Elinnea (disk) 27 juni 2013 kl. 17.59 (CEST)

Även om jag inte ser 173 artiklar i sig som överdriven masskategoriering håller jag med om att det inte bör göras slentrianmässigt. Det bör framgå av artikeln (helst med källa, gärna med bild) att vederbörande är begraven på angiven plats. Tostarpadius (disk) 27 juni 2013 kl. 18.02 (CEST)
Jag var väl lite snabb här, håller med om att det ska stå i artiklarna en rad om var de är begravda, hos en del av dem gjorde det redan det och hos några lade jag till (i vissa fall finns en bild därifrån). Jag kan lägga till det hos de andra också. Jag såg att det fanns en kategori till Skogskyrkogården och eftersom att jag känner till Norra begravningsplatsen rätt väl så tänkte jag att jag kunde börja med den också. Sen började jag väl i fel ände då. Det gick bara undan när jag satt med listan över alla. Det var inte meningen att strula till det. Jag ska komplettera på bäst jag kan i artiklarna. Frökennostalgi (disk) 27 juni 2013 kl. 18.08 (CEST)
Jag har förresten nytagna bilder (av mig) till i stort sett alla dessa ifall att det kan vara något att bidra med. Frökennostalgi (disk) 27 juni 2013 kl. 18.17 (CEST)
En bild på en gravsten kan givetvis läggas in i resp persons artikel och i ett galleri på Commons, men de kan inte användas som en källa till att en person är begraven på en viss plats. Att du har varit där och sett den och själv uppger att den finns där räknas inte heller, det är att klassa som originalforskning. Många på Norra begravningsplatsen går nog att hitta på http://hittagraven.stockholm.se/. / Elinnea (disk) 27 juni 2013 kl. 18.29 (CEST)
Jo jag vet det Elinnea, jag tänkte som ett komplement/utsmyckning eller vad man ska säga, självklart är det ingen källa. Jag är väl bekant med hittagraven, även om jag nu gjorde kategorin först, vilket var baklänges. Jag får beta av med text och källa och sona mitt brott helt enkelt. Frökennostalgi (disk) 27 juni 2013 kl. 18.36 (CEST)
Bra, jag har skapat {{grav}} som kanske kan vara till hjälp. Jag börjar gå igenom dessa bakifrån från Å, så kan du börja från A, så vi inte krockar. / Elinnea (disk) 27 juni 2013 kl. 20.08 (CEST)
Finemang. Meningen var inte att skapa jobb åt dig eller någon annan, jag tänkte fortsätta med mitt projekt, även om jag som sagt gick köksvägen in i det. Hör av dig om du har svårt att hitta någon för så gott som alla dessa har jag hittat i någon/några av databaserna Begravda i Stockholm, Begravda i Sverige och/eller hittagraven. En del finner man ibland under namn som inte står med här (då en del är artistnamn/flicknamn). Frökennostalgi (disk) 27 juni 2013 kl. 20.32 (CEST)
Det är alltid svårt att veta hur nån annan tänkt, jag såg bara hur kategorin hade fyllts och gjorde några stickprov och där fanns inte källa eller dödsplats omnämnd, det var därför jag blev lite "Vänta, vänta, stopp nu", jag vill inte riskera att det spred sig, att flera började kategorisera en massa artiklar och fylla på dessa kategorier utan att ha med dessa saker så det var inget riktat mot dig. Är det nån jag inte hittar så kan jag lista dem här, men hittills har det inte varit några problem. Har inte riktigt fått {{grav}} att fungera som jag vill, måste nog be om hjälp med den. / Elinnea (disk) 27 juni 2013 kl. 21.05 (CEST)
Ok, nej, det vet man ju så klart inte, då förstår jag bättre hur du tänkte. Jag blev lite för entusiastisk och tänkte att jag kunde komplettera sen, utan att tänka på att någon skulle bli stressad pga det. Det var inte min avsikt. Jag själv visste ju att jag hade koll på alla dessa (bortsett från några få som jag fann i artikeln om Norra begravningsplatsen) och kände mig därmed lugn med att jag hade underlag som skulle komma att visa sig. Men nu är vi där vi är och vi vet båda att vi hade goda intentioner, även om vi tänkte olika. :) Jag har inte heller fått mallen att funka men lägger in en vanlig referens tillsvidare. Låter bra att lägga in här om någon är svår att finna. Jag kommer ta detta i omgångar, och återkommer imorgon. Jag överger inte projektet, det kan du vara lugn för. Frökennostalgi (disk) 27 juni 2013 kl. 21.30 (CEST)
Tack vare Lavallen så fungerar mallen {{grav}} nu (men det är givetvis helt valfritt om man vill använda den eller ej). /
Ok, vad bra. :) Ska kolla igen så fort jag hinner och försöka använda den nu när den finns. Får jag bara det att fungera så kör jag på den. Frökennostalgi (disk) 29 juni 2013 kl. 02.16 (CEST)