Kategoridiskussion:HBTQ

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

(hitflyttad från Kategoridiskussion:HBT)

Problem med kategoriträdet[redigera wikitext]

Jag tycker de olika HBT-kategorierna är väl röriga och oöverskådliga. En uppstädning skulle underlätta sökningen efter liknande relevanta artiklar när man läser om något. MEN, att ordna ett bra och välfungerande kategoriträd på området är politiskt känsligt, så en diskussion bör föregå ändringen.

Det finns nog ingen orsak att bygga ett enormt träd än så länge, men en grund att bygga vidare på börjar behövas. För att ha något att diskutera utifrån föreslår jag följande indelning, med befintliga kategorier länkade:

Underkategorier m tillhörande underkategorier

HBT-rörelse[redigera wikitext]


Kategori:Homofobi
HBT-organisationer
Transrörelse
Transorganisationer
Kategori:Gayrörelse
Homoorganisationer

Kategori:HBT-kultur[redigera wikitext]


Kategori:Dragshow
Kategori:HBT-relaterad film
Evenemang (HBT)
HBT-klubbar
HBT-media
Subkultur (HBT)
HBT-organisationer

Kategori:HBT-historia[redigera wikitext]


Kategori:Homohistoria
Kategori:Transhistoria


Grund för förslaget: Att ha en grundläggande uppdelning mellan rent kulturella artiklar och de som har politisk/samhällsvetenskaplig relevans ses nog som klargörande. Så fort man går utanför Sverige i modern tid blir det nödvändigt att skilja homo- och bisexualitetsartiklarna från transartiklar, för rörelserna eller kulturen är inte desamma. Samtidigt håller vi ofta i Sverige ihop hela HBT-gruppen, varför lite överlappning är viktigt. Notera: Kategorin "Homosexualitet" bör tömmas, raderas och enbart kvarstå som artikel. Kategorin "sexualpolitik" bör inte läggas inom HBT, eftersom den även innehåller artiklar om prostitution och preventivmedelsdebatt. HBT-relevanta sexualpolitiska artiklar bör istället läggas i både HBT/Gay/Trans-rörelse och sexualpolitik.

Efter behov kan man senare fylla på med fler underkategorier och eventuella underunderkategorier.

En viss övervakning för att inte helt små klubbar, föreningar etc läggs in kan behövas.--Godfellow 21 september 2007 kl. 15.37 (CEST)[svara]