Kategoridiskussion:Hemdatorer

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Är det bara jag som tycker att kategorin känns luddig? Begreppet var mer väldefinierat på 80-talet, men sedan dess är i princip alla datorer för hemmabruk även tänkbara som kontorsdatorer. Problemet blir då att avgöra när denna förändring skedde. I princip skulle Mac Mini kunna sorteras in här, men det känns som en anakronism. Så hur lång tillbaks måste man gå? Mac Classic? Även den har använts i kontorsmiljöer (minns att man länge kunde se en i kulisserna till Nyheterna i Fyrans begynnelse). LX (diskussion, bidrag) 14 maj 2006 kl.09.09 (CEST)

Jag antar att denna artikel ger ett bra svar på frågan [1] Det verkar som om begreppet hemdator begränsar sig i tid och omfattning till ev viss typ av datorer som var populära under senare delen av 70-talet fram till slutet på 80-talet alt. tidigt 90-tal. Datorer som är framtagna för att användas i industriella- och/eller affärssammanhang, typ IBM PC (och kloner) räknas inte till denna kategori. Overengen 14 maj 2006 kl.10.26 (CEST)
Sidan listar visserligen själva IBM PCn. Antagligen skulle man kunna se PC-klonerna som en underkategori till och vidareutveckling av hemdatorerna. Har försökt att formulera en kategoribeskrivning som koncist förklarar detta. LX (diskussion, bidrag) 14 maj 2006 kl.13.39 (CEST)
En IBM PC var på tok för dyr för hemanvändare, och riktade sig inte heller till dem. IBM PCjr är en helt annan femma däremot. --Idrougge 21 april 2007 kl. 01.33 (CEST)[svara]