Kategoridiskussion:Koralkompositörer

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Här är ett exempel på hurtokigt det blir med dels en kategori Koralkompositörer (ex. Karl-Erik Svedlund) och en kategori Svenska koralkompositörer (ex Göte Strandsjö). Bägge är ju svenskar. Och kanske var koralkomponerandet viktgare för dem bägge än att de hade svenskt pass och medborgarskap?Agneta 20 maj 2006 kl.15.31 (CEST)

Såvitt jag vet har man dragit gränsen vid om man har medborgarskap eller haft det tidigare för att räknas som svenska koralkompositörer. Länkade herrarna för att se deras artiklar... fördelen med uppdelningen är i alla fall att lägger vi alla koralkompositörer i samma kategori så får dom inte finnas med bland den stora gruppen i kategorin svenskar. Kruxet med Svedlund är ju att det inte framgår av artikeln var han föddes eller om han faktiskt var svensk. Att han var verksam i Sverige är ju uppenbart, men det behöver man ju inte vara svensk för att vara. Vi har ju en del svenska koralkompositörer som varit verksamma i andra länder, och de hänförs ändå till svenskarna.--Damast 20 maj 2006 kl.22.28 (CEST)
Nja, hamnar de verkligen i bägge? Jag tycker det är ganska ofta som man får söka lite kors och tvärs för att man inte vet hur de kategorisertas. Behövs verkligen de nationella underkategorierna? Eller ska man dra till med bägge, både en utan medborgarskap och en med? Jag orkar inte funderar riktigt klart på det för tillfället.Agneta 20 maj 2006 kl.22.38 (CEST)
Ja, alltså de svenska koralkompositörerna är också en underkategori i Kategori:Svenskar, men vi ska inte lägga dem i en gemensam bamsekategori då det finns en princip om att i möjligaste mån undvika att lägga artiklar i en underkategori som finns i en "högre" kategori. De svenska koralkompositörerna är ju en underkategori till Koralkompositörer, och bör alltså inte läggas i båda desss. Att de sen är underkategori på andra ställen också är en annan sak. --Damast 20 maj 2006 kl.23.05 (CEST)