Kategoridiskussion:Rytmik

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Vad betyder rytmik (eftersom här föreslås rytmik som huvudrubrik)? SJälv tror jag det vore bättre att behålla taktarterna under musikteori.siorse 28 oktober 2005 kl.20.07 (CEST)

Rytmik, enligt mitt lexikon (Stora Focus): läran om rytmen; den rytmiska karaktären hos en dikt, ett musikstycke eller en dans. Det motsvarar inte riktigt den kategori på engelska WP som interwikilänken leder till Category:Rhythm. En kategori rytmik borde väl rimligen sortera under både musik och språkvetenskap? / Habj 28 oktober 2005 kl.20.11 (CEST)
Inom litteraturvetenskapen används "rytmik" mycket sällan, och då ganska allmänt och ospecifikt (diktens rytm är mer ett omdöme än dess versmått). I stället talar man om meter, fötter och versmått. Jag erkänner dock att så fort jag skapat kategorin blev jag osäker - därför så få artiklar. Jag har funderat lite. Jag upplever att kategorin musikteori är för bred, och kommer att svälla ännu mer med fler artiklar. Någon form av underkategorier måste tillkomma - jag hade en tanke om en kategori om tonlära, en om takt/rytmik, och en om notskrift, men blev som sagt osäker när jag skapat kategorin.//--IP 28 oktober 2005 kl.20.31 (CEST)

Hej

Begreppet rytmik har två innebörder. Tillsammans med harmonik, melodik bildar begreppet rymik en teoretisk helhet, dvs. musik. Den andra innebörden är Rytmik, (med stor bokstav) som rubricerar en musikpedagogisk inriktning med rötter från 1900-talets början.