Kategoridiskussion:Svenskar efter ort

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Röriga kategorinamn[redigera wikitext]

Det finns tre sorters underkategorier här som inte har samma betydelse. Om man tar Stockholm som exempel så blir det:

  • Stockholmare (Person som förknippas med stockholm?)
  • Stockholmsbo (Person som bor i Stockholm)
  • Personer från Stockholm (Person med ursprung i Stockholm)

Att hålla reda på var folk bor "nu" är enligt min mening både omöjligt och oencykopediskt.
Att bedöma vilka som ska förknippas med en ort eller vad personer har för ursprung kräver kriterier för vilka som är relevanta men är möjliga att underhålla. Jokkmokks-Jokke kommer alltid förknippas med Jokkmokk och behöver inte ändras ens om han skulle bli påve i Rom. Ofta "kommer" en person från ett eller kanske två ställen, men kan förknippas med väldigt många ställen, tex Babis Stefanidis.

Kan man verkligen säga konsekvent att -are (-iter, -ensare, -ingar etc) förknippas med en plats medan -bor bara är bosatta där? Jag har mer uppfattat ändelsen -bo som en som alltid fungerar, och som kan tillgripas om ingen annan ändelse finns. Till exempel har jag aldrig hört ens The Hives beskrivas som annat än Fagerstabor när deras koppling till Fagersta ska framhävas. I vissa specifika fall kanske det har uppstått en nyansskillnad, men kan man upphöja det till en allmän princip?
Som jag skrev på Wikipedia:Problematiska kategorier/Malmöbor skulle en kategorisering efter var en person bor nu implicera att man också bör kategorisera efter alla platser där personen tidigare har bott – och det blir förstås än mer ohanterligt än att kategorisera efter nuvarande bostadsort. Födelseort (födelsehemort, antar jag för de länder där det är praxis) känns också lite för trivialt att kategorisera efter, och stämmer inte alltid överens med den huvudsakliga uppväxtorten (Howlin' Pelles födelsehemort är tydligen Västerås). Jag skulle nog föredra kategorisering efter tydlig anknytning, men var drar man gränsen för när någon har förknippats med en plats? //Essin 1 mars 2010 kl. 22.30 (CET)[svara]
Vad jag efterlyser är konsekventa kategorinamn. "Personer från Huskvarna" är en tydlig kategori och jag tycker att det hade blivit mycket bättre om alla kategorier hade haft sådana namn, precis som man använder enhetliga namn på kategorierna när man kategoriserar idrottare efter ursprungsland, eller när man kategoriserar efter vilka klubbar de har spelat. Babis Steafanidis tillhör inte kategorierna Bröndbyspelare, MFF:are, Järngängsmedlem, Brommaflygare och Spelare i Helsingborg. Han tillhör de tydliga kategorierna: Spelare i Brommapojkarna, Spelare i Djurgårdens IF Fotboll, Spelare i Brøndby IF, Spelare i Helsingborgs IF och Spelare i Malmö FF.