Kategoridiskussion:Violaster

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Violation[redigera wikitext]

of the Swedish language för mig: för mig heter det "violist" (till fint) eller "altfiolist", "altviolinist" eller "violaspelare". Inte något som tycks ha samma avledning som "gymnast" eller "cineast". Men jag spelar inte viola själv, så bäst att skriva först och kanske ändra sedan. /nn 9 december 2007 kl. 15.18 (CET)

Båda termerna "violast" och "altviolinist" är korrekta och kan användas som synonymer. Man brukar dock ofta använda termen "violast" i dagligt tal precis som motsvarande termer "violinist", "cellist", "oboist", "klarinettist", "pianist" och så vidare för andra instrument. "Altfiol" är dock en svensk variant av ordet "viola" som går precis lika bra att använda. Precis som man i svensk titel till verk komponerade för instrumentet kan använda antingen "viola", "altfiol" eller "altviolin". Tittar man på hur termen används i officiella titlar på verk komponerade för instrumentet så är "viola" mest vedertaget då det är mer internationellt gångbart, till exempel använder Hilding Rosenberg och Erland von Koch titeln "Violakonsert" medan undantag finns, John Fernström använder titeln "Konsert för Altviolin och orkester" medan Otto Freudenthal benämner motsvarande typ av verk "Konsert för Altfiol och orkester." Altviolinist är således en korrekt synonym och kanske kan någon skapa en hänvisning till "Violaster"-kategorin så att bägge synonymerna är sökbara? (motsvarande dubbla namn återfinns för övrigt också i norska och danska där man även benämner "viola/violast" med "bratsj/bratsjist" respektive "bratsch/bratschist") /Tharand 19 augusti 2011 kl. 16.02 (CET)

Jag menar att violast som beteckning för den som spelar viola eller altfiol på sin höjd är musikerslang. Ordet står inte i Bonniers svenska ordbok (1991) kaninte påminna mig att ha sett det tidigare. Men jag ser att det finns på internet, bland annat en sida med 'violastskämt en gengre som går ut på att de som spealr viola är lite dumma i huvudet, ungefär som de vitsar som sveskar berättar om norrmän. Altviolinist är det ord som jag själv ville använda på svenska. Men jag är en gammal och utlandssvensk, och min språkkänsla har kanske passerat "bäst före"-datum. Roufu (diskussion) 13 december 2017 kl. 15.26 (CET)
Violast finns i såväl SAOB som i den senaste utgåvan av SAOL, så det är nog helt i sin ordning att använda det. --Larske (diskussion) 13 december 2017 kl. 15.55 (CET)