Katharina Michailovna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Katharina Michailovna

Katharina Michailovna av Ryssland, född 28 augusti 1827 i S:t Petersburg , död där 12 maj 1894, var en rysk storfurstinna och hertiginna av Mecklenburg-Strelitz, gift 1851 med hertig Georg August av Mecklenburg-Strelitz. Dotter till storfurst Michael Pavlovitj av Ryssland (1798–1849) och Charlotte av Württemberg (1807–1873).

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Katharina fick en fin utbildning. Hon förlovades 1850 och gifte sig året därpå; genom äktenskapet miste hon sitt ryska medborgarskap, men paret bosatte sig med hennes mor i S:t Petersburg och deras relation var lycklig, även om modern och maken inte alltid kom överens.

Katharina Michailovna var liksom sin mor aktiv inom välgörenhet och beskyddare för många organisationer och utbildningsinstitutioner. Hon var beskyddare av Mariinskij- och Povivalny Instituten (numera Institutet för obstetrik och gynekologi), Maksimilianovskaya kliniken, vårdhem i St Petersburg och Oranienbaum. Hon öppnade ett vårdhem för sjuka barn från St Petersburg i Oranienbaum, kliniska institutet (numera Institutet för avancerade läkarutbildning), en skola för flickor i Tasjkent och en välgörenhetsorganisation för kvinnor i Riga.

Barn[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från ryskspråkiga Wikipedia, tidigare version.