Katherine Paterson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Katherine Paterson, född 31 oktober 1932 i Kina, är en amerikansk författare bosatt i Vermont.

Patersons föräldrar var amerikaner, under hennes barndom verksamma som missionärer i Qing Jiang, Jiangsu, i Kina.[1] Familjen evakuerades till USA under andra världskriget.[2]

Efter collegeexamen studerade Katherine Paterson vid ett teologiskt seminarium. 1957-1961 arbetade hon som missionär och lärare i Japan[1], där hon också träffade sin man John Paterson. De har fyra barn varav två adopterade.[2] Under sina år i Japan, studerade hon vid Japanska Språkskolan i Kobe och undervisade själv i en lantlig trakt på ön Shikoku.

Från 1964 har Katherine Paterson i huvudsak varit verksam som författare. Hon har skrivit en del texter för kyrkligt bruk, men framför allt många ungdomsromaner. Hon är mest känd för Bron till Terabitia (1977 Bridge to Terabithia)[1] som även filmatiserats.

Katherine Paterson anser att barnböcker bör handla om samtida, realistiska ämnen. En del av hennes böcker handlar om ämnen som en närståendes död, problemen med att bo i fosterhem, utnyttjande av arbetare och slaveri.

Hon belönades 2006 med Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

Bibliografi, i urval[redigera | redigera wikitext]

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Alex författarlexikon. Katherine Paterson 
  2. ^ [a b] Persson, Christel (1 juni 2006). ”Katherine får pris av Victoria”. Expressen. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Officiell webbplats