Idol (Sverige)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Katia Mosally)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Idol
OriginaltitelPop Idol
GenreInteraktiv television, Reality, Gameshow
Skapad avStorbritannien Simon Fuller
Längd (per avsnitt)60–90–120 minuter
Antal säsonger17
LandSverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagFremantle
ProducentHelene Magnusson, Per Blankens, Anna Nygren, Joachim Brobeck, John Nordling
Sändning
OriginalkanalTV4
Originalvisning2004–2011, 2013–2020
Bildformat16:9, 576i (2004–)
16:9, 1080i (2009–2011, 2013–)
Ljudformat2.0 (2004–)
5.1 (2009–2011, 2013–)
Officiell webbplats
IMDb

Idol är ett TV-program på TV4, baserat på programformatet Idols, som brukar sändas årligen under höstar med start i augusti eller september och slut i november eller december. Programmet går ut på att personer med sångtalang ansöker om att delta där de först får genomgå olika auditionfaser där en jury enväldigt bestämmer vilka som ska gå vidare i tävlingen. När auditionmomenten är avklarade övergår tävlingen i direktsända kvalprogram följt av ett antal veckofinaler där det nu är tv-tittarna som får bestämma. Under varje moment röstas deltagare ut tills bara två eller tre deltagare är kvar då säsongen avgörs med en final där vinnaren koras.

Ett stort antal personer som har deltagit i Idol har efter sin medverkan blivit framgångsrika i branschen och fått någon låt spelad på kommersiell radio. Vissa, såsom Agnes Carlsson, Lisa Ajax och Anna Bergendahl har även tävlat i Melodifestivalen, även Loreen och Måns Zelmerlöw som vunnit Melodifestivalen och även Eurovision Song Contest. Flera av dem som deltagit i Idol har även medverkat i TV-programmet Så mycket bättre.

Totalt har 17 säsonger producerats i Sverige åren 2004–2011 och 2013–2021. Programmet lades tillsammans med Talang på is efter år 2011, till förmån för två nya talangprogram – X Factor Sverige och The Voice Sverige.[1][2] Då båda dessa program hade vikande tittarsiffror valde TV4 dock att lägga ned dessa program och återstarta Idol till 2013, och man har därefter sänt programmet varje år sedan dess.[3][4] Idol blev utsedd till Årets underhållningsprogram i Kristallen 2015 och 2018.

Upplägg[redigera | redigera wikitext]

Auditionturné[redigera | redigera wikitext]

Första momentet i Idol är att en jury på tre eller fyra personer till olika städer runt om i Sverige för att hitta sångtalanger. Detta sker vanligtvis under perioden mars-maj (i den första säsongen skedde dock denna auditionturné under juni-juli). Alla som fyllt minst 16 år till sommaren/hösten samma år (höstregeln har gällt från säsong 8) får söka till Idol. Inledningsvis får de sökande köa utanför den plats där audition äger rum och sedan skriva in sig innan var och en får träffa en för-jury som beslutar vilka som ska få träffa den jury som syns i TV. Det är sedan TV-juryn som bestämmer vilka sökande som ska gå vidare till slutaudition.

I ett flertal säsonger har tittare på förhand kunnat skicka in tips till programmet på sångtalanger, där några av dessa personer sedan "kidnappas" (dvs. hämtas upp) av programledare, jury eller andra personer och så får dessa göra en audition för TV-juryn. Det har även hänt att jurymedlemmar har fått åka ut på egna turnéer för att hitta sångtalanger, antingen då genom allmänna sökningar och/eller genom tips. De personer som fått gå vidare från dessa auditions får sedan tävla mot övriga deltagare i slutaudition.

På grund av coronaviruspandemin och dess publikrestriktioner under 2020 och 2021 valde TV4 att tillämpa en digital variant av auditionturné. Konceptet innebär att alla sökande ansöker via en hemmainspelning och utifrån dessa avgör juryn vilka de vill träffa på audition.[5][6]

Jokrar i leken[redigera | redigera wikitext]

Svenska Idols tionde säsong, som sändes 2014, blev en specialsäsong där TV4 uppmärksammade att programmet hade producerats i tio säsonger. Som en specialare bjöds därför den kvartett som utgjorde programmets jury i de tre första säsongerna (Peter Swartling, Claes af Geijerstam, Kishti Tomita och Daniel Breitholtz), där var och en fick dela ut en egen guldbiljett till varsin sångtalang. Personerna som valdes ut fick tävla direkt i de direktsända programmen. Momentet med originaljuryns wildcards försvann till säsongen därpå.

Utöver originaljuryns wildcards fick även tittarna välja ut ett wildcard i ett eget webbprogram, en person som också slapp kvala genom slutaudition. Detta moment fanns sedan kvar under ett flertal säsonger.

Slutaudition[redigera | redigera wikitext]

De personer som juryn väljer ut från den första auditionen får gå vidare till en slutaudition där juryn nu ska välja ut ett mindre antal personer som ska få tävla vidare i de kommande direktsända programmen. Momentet brukar äga rum i en större lokal i Stockholm, men under säsongerna 2020 och 2021 tillämpades en specialvariant då momentet hölls samtidigt som auditionturnén på den ort som Idol för tillfället besökte.[7] Upplägget för slutauditionen är att deltagarna får genomföra olika sånginsatser både som soloartister och i grupper vilka bedöms av juryn som har hela makten att avgöra resultaten. Upplägget för slutaudition brukar se ut som följer.

Dag 1: Chorus line[redigera | redigera wikitext]

Så snart som deltagarna har anlänt till slutaudition får de genomföra momentet Chorus line, som innebär solosång med eller utan instrument. Deltagarna får ställa sig på ett led på en större scen och sedan en och en genomföra varsin kortare sånginsats framför juryn. Det är sedan juryn som avgör vilka deltagare som ska få vara kvar respektive åka ut. Oftast brukar en större majoritet få lämna tävlingen samma dag.

I en del säsonger har deltagare som fått samtliga ja-röster från juryn under auditionturnén fått slippa genomföra Chorus line, och i andra säsonger har deltagare som inte nått upp till hela juryns förväntningar fått göra Chorus line framför hela gruppen innan resterande får göra sin Chorus line. Dessa omgångar har dock inte varit frekvent förekommande i alla säsonger utan bara i en del säsonger.

Dag 2: gruppmomentet[redigera | redigera wikitext]

Deltagarna som juryn vill behålla minst en dag till delas in i mindre sånggrupper som sedan får i uppdrag att förbereda ett gruppframträdande till en låt som genomförs på scenen framför juryn. Musiken är antingen förinspelad eller framförs av ett liveband. Efter framträdandena överlägger juryn igen och gör ytterligare en omröstning om vilka deltagare som ska få vara kvar respektive åka hem.

Dag 3-4: solosång samt slutbesked[redigera | redigera wikitext]

De personer som juryn godkänt efter gruppmomentet får genomföra en till sånginsats, denna gång enskilt framför juryn till förinspelad musik eller av ett liveband. Därefter gör juryn sitt slutval om vilka som ska få tävla i kvalveckan. En del säsonger har vissa personer fått vänta på sitt besked till en fjärde dag som oftast har ägt rum i finalarenan Globen.

Kvalveckan[redigera | redigera wikitext]

Runt månadsskiftet september/oktober går de förinspelade auditionprogrammen över till att bli direktsända kvalprogram, där det är tv-tittarna som får den större makten att avgöra resultaten. Kvalveckan, som det första direktsända momentet kallas, är den vecka som avgör 10-13 av juryns utvalda deltagare från slutaudition som ska få tävla om segern under Idolsäsongen. Sändningarna från kvalveckan sker i en mindre studio i Stockholm, som oftast ligger i anslutning till den scen som veckofinalerna ska ske på.

Själva kvalet brukar bestå av fem sändningar som äger rum under måndag till fredag under samma vecka. I varje program tävlar ett mindre antal deltagare där varje person får göra ett framträdande med valfri låt och sedan får tittarna välja ut sina favoriter för kvällen. Programmets jury får ge feedback men har inget med de avgörande resultaten att göra, mer än att de i en del säsonger har kunnat lägga till ett antal wildcards (utröstade deltagare i kvalprogrammen) till kvalfinalen.

I den sista sändningen brukar de deltagare som gått vidare från de fyra första programmen få tävla om veckofinalplatserna tillsammans de wildcards som juryn brukar utse. Det har även förekommit att andra, oftast tittarwildcards, läggs till bland kvalfinalisterna. Resultatet av kvalfinalen avgör sedan vilka som får tävla i veckofinalerna.

Upplägget för kvalveckan har varierat i olika säsonger, bland annat har upplägget varit att vissa deltagare röstas direkt till veckofinaler medan andra fått sjunga om, och ibland har ingen gått säker till veckofinalerna.

Veckofinalerna[redigera | redigera wikitext]

Efter kvalprogrammen övergår sändningarna i veckovisa sändningar som brukar hållas på fredagskvällar i TV4. Varje veckofinal brukar vara uppdelad i två akter, med först en huvudsändning där deltagarna uppträder med sina låtar och sedan en resultatsändning där minst en av veckofinalisterna åker ut per program. Veckofinalerna brukar i regel äga rum i en studio i Stockholm, men i minst två säsonger har Idol åkt ut på turné de sista veckorna till bland annat Malmö och Göteborg.

Huvudsändningen[redigera | redigera wikitext]

Varje veckofinalist får framföra en eller två låtar till antingen förinspelad musik eller liveband. De låtar som framförs ingår alltid i något slags tema eller utmaning som har bestämts av produktionen. Efter varje deltagares framträdande ger programmets jury sin feedback samtidigt som tittarna har möjlighet att telefon- och SMS-rösta på sina favoriter, men juryn har ingen som helst makt att bestämma några resultat. Antalet låtar som varje veckofinalist framför avgörs hur många som tävlar i det aktuella programmet. När drygt hälften av startfältet har röstats ut brukar det bli fler framträdanden mot innan.

Huvudsändningen brukar pågå mellan kl. 20.00 och 21.30/22.00, med avbrott för regelbundna reklampauser. När sändningen är avslutad fortsätter omröstningen under en halvtimmes/timmes paus för andra sändningar innan resultatet presenteras.

Det förekommer ibland att gästartister bjuds in i veckofinaler som då uppträder antingen innan och/eller efter att veckofinalisterna får göra sina framträdanden.

Resultatsändningen[redigera | redigera wikitext]

När pausen är över återkommer Idol med en resultatsändning, där tittarna har några sista minuter på sig att avlägga röster på sina favoriter i programmet. Så snart som slussarna har stängts och resultaten sammanställts presenterar programledaren/na hur tittarna har röstat. Några sekunder innan den presentationen får juryn oftast gissa vem/vilka de tror kommer att "hänga löst", det vill säga vilka tävlande de tror har fått lägst stöd av tittarna och som riskerar att åka ut. Programledaren/na presenterar sedan i en slumpvis vald ordning vilka deltagare som tittarna vill se kvar i programmet och vilka två eller tre som "hänger löst". Alla de som hamnar i den senare kategorin behöver nödvändigtvis inte ha fått lägst stöd men en av dessa har fått det och är den person som får lämna Idol den veckan medan de andra som "hängde löst" blir kvar i Idol minst en sändning till.

I några säsonger har resultatdelen inneburit att produktionen meddelar vilka två deltagare som fått lägst stöd och som sedan får sjunga om i en slags duell med ny omröstning, men det är ett moment som inte har återkommit i senare säsonger.

Förändring i resultatpresentationen[8][9][redigera | redigera wikitext]

I den sjuttonde säsongen (2021) gjorde TV4 om upplägget för veckofinalernas omröstningar. Istället för att de är knutna till specifik sändning pågår omröstningarna från den pågående sändningen fram till en kort stund in i den kommande sändningen. För deltagarna innebär det att ingen "sitter säkert" förrän programledarna meddelar resultatet i direktsändningen veckan därpå och för att göra det extra spännande ropas deltagarna upp en och en i en slumpvis vald ordning där de som ropas upp får framträda på scenen med ett nytt nummer. Dessa deltagare har chansen att få stanna kvar i programmet minst en vecka till. Slutligen återstår två deltagare i varje program varav den ena av dem är den som har fått lägst stöd i omröstningen och som åker ut om inte juryn väljer att använda sin så kallade livboj som då räddar kvar deltagaren i tävlingen. Juryn har dock bara möjligheten att dela ut en livboj per säsong.

Finalen[redigera | redigera wikitext]

När det återstår två eller tre deltagare genomförs finalsändningen där säsongens Idolvinnare koras. Varje finalist får framföra tre låtar var: ett eget val, ett val som tittarna väljer och den så kallade vinnarlåten. Programmets jury ger feedback men precis som i kvalveckan och i veckofinalerna är det bara tittarna som bestämmer resultatet. I de säsonger där fler än två personer tävlar i finalen brukar den av finalisterna som fått lägst stöd efter den första ronden röstas ut.

Idolvinnaren får som pris att vinnarlåten ges ut i dennes namn och förutom det ges möjligheten till att få ett eller flera skivkontrakt av ett skivbolag. Det har hänt att även tvåan fått ett skivkontrakt, men av ett annat skivbolag.

Sedan Idol startade i Sverige 2004 har finalerna som sändes åren 2007-2019 ägt rum i Globen i Stockholm. Övriga finaler (2004-2006 samt 2020) har istället sänts från den studio där veckofinalerna hölls. Finalen 2021 flyttar åter tillbaka till Globen.

Historia[10][11][redigera | redigera wikitext]

Formatet[redigera | redigera wikitext]

Formatet Idol skapades av managern Simon Fuller. Den första säsongen sändes under namnet "Pop Idol" i England från oktober 2001 till februari året därpå med Will Young som segrare och Gareth Gates som en av medtävlarna. Den första säsongen i USA, American Idols, hade sin final i september 2002. Vinnaren där blev Kelly Clarkson med låten "A Moment Like This", som skrevs av den svenska låtskrivaren Jörgen Elofsson. Han har även skrivit vinnarlåtarna till svenska Idol flera gånger. När "Idol"-formatet senare skulle lanseras över världen blev man tvungen att ta bort ordet "Pop" ur namnet på grund av en tvist hade uppstått med skaparna av programmet Popstars,[12] varför formatet lanserades under namnet "Idol". Formatet togs in till Sverige av bland annat av bildproducenten Alexander Eriksson.

Svenska säsonger[redigera | redigera wikitext]

Idol har sänts på TV4 i totalt 17 säsonger mellan åren 2004-2011 samt 2013-2021. Under dessa säsonger har ett stort antal deltagare efter medverkan i programmet fortsatt att producera låtar, släppa skivor och startat skivbolag. Några av de som har haft störst framgång kan nämnas Agnes Carlsson, Darin, Ola Svensson, Sebastian och medlemmarna i gruppen E.M.D. (Danny Saucedo, Erik Segerstedt och Mattias Andréasson). En sista säsong producerades år 2011 då TV4 sedan valde att lägga Idol på is eftersom TV4 hade köpt rättigheterna att sända formaten The X Factor (X Factor Sverige) och The Voice.[4][1][2] Redan till 2013 var Idol tillbaka igen då de två nysatsningarna inte levde upp till den förväntade tittarmängden som Idol haft.[13][3]

Juryn[redigera | redigera wikitext]

Sammanlagt 14 personer har genom de 17 säsongerna utgjort juryn i svenska Idol varav fyra kvinnor och elva män (bland männen har sju saknat hår på huvudet).[14] Fram till den tolfte säsongen satt det alltid fler män än kvinnor i juryn, dock fanns alltid minst en kvinna med, och åren därefter har juryn alltid haft lika många kvinnor som män.

Tabellen representerar vilka säsonger som personerna har utgjort juryn (rutorna med grön färg representerar en säsong då vederbörande satt i juryn).

Jurymedlem Säsonger
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17
Peter Swartling *
Kishti Tomita *
Claes af Geijerstam *
Daniel Breitholtz *
Anders Bagge
Andreas Carlsson
Laila Bagge
Pelle Lidell
Alexander Bard
Fredrik Kempe
Quincy Jones III
Nikki Amini
Alexander Kronlund
Katia Mosally

Markeringar med asterisk (*) var den säsong då originaljuryn bjöds in för att delta i ett moment i den säsongen. Dessa personer satt dock inte med i juryn utan var fristående från det övriga juryarbetet.

Juryordföranden[redigera | redigera wikitext]

I en del säsonger har en jurymedlem, i dessa fall Peter Swartling respektive Pelle Lidell, agerat ordförande med utslagsröst. Detta innebar att om det stod 2-1 för en deltagare att gå vidare/åka ut var det ordförandens (Swartling-/Lidells) ja- eller nejröst som avgjorde om personen skulle gå vidare eller åka ut. I senare säsonger där det förekommit liknande jurykonstellationer har ordförandeskapet saknas varför det har krävts minst tre eller allas "ja"-röst för att gå vidare, i annat fall har deltagaren åkt ut.

Äldsta och yngsta deltagarna[redigera | redigera wikitext]

Fram till 2010 var artisterna Johan Palm och Yazmina Simic, som tävlade år 2008, de yngsta artisterna som gått vidare till veckofinalerna. Palm och Simic var då endast 16 år gamla. Palm var 41 dagar yngre än Simic, och därför den yngsta som tävlat i veckofinalerna. Rekordet bröts i Idol 2011, då Idoldeltagarna Amanda Persson och Molly Pettersson Hammar gick till veckofinalerna när de precis fyllt 16 år. De var bägge endast 15 år när de gick vidare till kvalveckan. Geir Rönning har varit den äldsta deltagaren i veckofinalerna.[15] Fram till hans medverkan var Sam Hagberth (Idol 2007) den äldsta deltagaren som tävlat i veckofinalerna (33 år gammal). Lisa Ajax, som vann Idol 2014, är den hittills yngsta Idolvinnaren (16 år) medan Jay Smith, som vann Idol 2010, är den hittills äldsta vinnaren (29 år).

Idol 2011 håller den lägsta snittåldern: 17.3 år, vilket slog Idol 2005 som hade 18.9 år. Idol 2010 hade den högsta snittåldern: 27.7 år.

Säsongsinformation[redigera | redigera wikitext]

Säsong Sändningsdatum Vinnare Tvåa Trea Jury Programledare
huvudsändningen
Programledare
Extra/Eftersnack
Vinnarlåt
Säsong 1
(2004)
2 september –
26 november 2004
Daniel Lindström Darin Zanyar Fillip Williams Peter Swartling
Kishti Tomita,
Daniel Breitholtz,
Claes af Geijerstam
David Hellenius &
Peter Magnusson
Sändes ej "Coming True"
Säsong 2
(2005)
30 augusti –
2 december 2005
Agnes Carlsson Sebastian Karlsson Sibel Redzep Tobbe Blom &
Johan Wiman
Wendy Rådström "Right Here, Right Now"
Säsong 3
(2006)
29 augusti –
1 december 2006
Markus Fagervall Erik Segerstedt Johan Larsson Sanna Bråding &
Mogge Sseruwagi
"Everything Changes"
Säsong 4
(2007)
4 september –
7 december 2007
Marie Picasso Amanda Jenssen Andreas Sjöberg Peter Swartling (ordf.),
Kishti Tomita,
Daniel Breitholtz
Carolina Gynning &
Carina Berg
(Audition och kvalet)
Doreen Månsson &
Hannah Graaf
(Även för Idol: Halvtid)
"This Moment"
Peter Jihde
(Veckofinalerna)
Säsong 5
(2008)
3 september –
12 december 2008
Kevin Borg Alice Svensson Robin Bengtsson Andreas Carlsson,
Laila Bagge Wahlgren,
Anders Bagge
Peter Jihde Katrin Zytomierska &
Peter Jihde
"With Every Bit of Me"
Säsong 6
(2009)
8 september –
11 december 2009
Erik Grönwall Calle Kristiansson Tove Styrke "Higher"
Säsong 7
(2010)
7 september –
10 december 2010
Jay Smith Minnah Karlsson Olle Hedberg Paul Haukka,
Josefin Crafoord,
Jakob Öqvist
"Dreaming People"
Säsong 8
(2011)
7 september –
9 december 2011
Amanda Fondell Robin Stjernberg Moa Lignell Pelle Lidell (ordf.),
Alexander Bard,
Laila Bagge Wahlgren,
Anders Bagge
Pär Lernström Martin Björk &
Jakob Öqvist
"All This Way"
Cecilia Forss
(Sidekick under auditionturnén)
Säsong 9
(2013)
[16]
19 augusti–
6 december 2013
Kevin Walker Elin Bergman Erik Rapp Alexander Bard,
Laila Bagge Wahlgren,
Anders Bagge
Pär Lernström &
Karin "Kakan" Hermansson[a]
"Belong"
Säsong 10
(2014)
18 augusti –
5 december 2014
Lisa Ajax Mollie Lindén Josefine Myrberg Pär Lernström Malin Stenbäck &
Andreas Weise
"Unbelievable"
Säsong 11
(2015)
17 augusti –
4 december 2015
Martin Almgren Amanda Winberg Simon Zion Erik Segerstedt &
Arantxa Alvarez
"Can't Hold Me Down"
Säsong 12
(2016)
22 augusti –
9 december 2016
Liam Cacatian Thomassen Rebecka Karlsson Charlie Grönvall Fredrik Kempe,
Nikki Amini,
Quincy Jones III
Gry Forssell &
Farao Groth
"Playing With Fire"
Säsong 13
(2017)
21 augusti[17]
8 december 2017
Chris Kläfford Hanna Ferm Gabriel Cancela Anders Bagge,
Nikki Amini,
Alexander Kronlund,
Kishti Tomita
Pär Lernström &
Gina Dirawi[18]
Pär Lernström &
Daniel Redgert
"Treading Water"
Säsong 14
(2018)
20 augusti –
7 december 2018
Sebastian Walldén Kadiatou Holm Keita William Segerdahl,
Bragi Bergsson
Pär Lernström "Everything"
Säsong 15
(2019)
19 augusti –
6 december 2019
Tusse Chiza Freddie Liljegren Dao Molander Di Ponziano Pär Lernström "Rain"
Säsong 16
(2020)
17 augusti –
4 december 2020
Nadja Holm Paulina Pancenkov Caspar Camitz "(Better get) used to me"
Säsong 17
(2021)
23 augusti –
10 december 2021
Birkir Blær Jacqline Mossberg Mounkassa Annika Wickihalder Anders Bagge,
Katia Mosally,
Alexander Kronlund,
Kishti Tomita
Pär Lernström &
Anis Don Demina[b][19]
"Weightless"
 1. ^ Under Idol 2013 var Karin "Kakan" Hermansson endast sidekick vid auditionuttagningarna samt programledare för Idol: Extra. Övriga sändningar programleddes av Pär Lernström.
 2. ^ Under Idol 2021 var Anis Don Demina endast sidekick vid veckofinalerna samt programledare för Idolraketen. Övriga sändningar programleds av Pär Lernström.[19]

Statistik[redigera | redigera wikitext]

Vinnarnas åldrar[redigera | redigera wikitext]

Nedan är en sammanställning vilken ålder respektive Idol-vinnare hade vid tidpunkten för sin seger. Ordningen listas från den yngsta till den äldsta.

Idolvinnare Vinnarår Ålder vid segern
Lisa Ajax 2014 16 år och 115 dagar
Amanda Fondell 2011 17 år och 103 dagar
Agnes Carlsson 2005 17 år och 272 dagar
Tusse Chiza 2019 17 år och 340 dagar
Liam Cacatian Thomassen 2016 19 år och 91 dagar
Birkir Blær 2021 21 år och 256 dager
Erik Grönwall 2009 22 år och 9 dagar
Kevin Borg 2008 22 år och 187 dagar
Nadja Holm 2020 23 år och 56 dagar
Sebastian Walldén 2018 23 år och 306 dagar
Markus Fagervall 2006 24 år och 58 dagar
Kevin Walker 2013 24 år och 126 dagar
Daniel Lindström 2004 26 år och 302 dagar
Martin Almgren 2015 27 år och 353 dagar
Marie Picasso 2007 28 år och 228 dagar
Chris Kläfford 2017 28 år och 243 dagar
Jay Smith 2010 29 år och 226 dagar

Deltagare med karriär efter programmen[redigera | redigera wikitext]

Av de personer som sökt till Idol och som tagit sig hela vägen till veckofinalerna är det flera som har haft eller har (aktiva) musikkarriärer. Nedan listas vilka personer det gäller och från vilka säsonger.

Deltagarvillkor[redigera | redigera wikitext]

Liksom i programmet The Voice Sverige har villkoren för deltagarna kritiserats av Musikerförbundet. Det handlade främst om oskälig ersättning från produktionsbolaget Freemantle, att deltagarna får arbeta väldigt långa dagar samt att deltagarna blir uppbundna på kontrakt under orimligt lång tid. Säsongen 2016 varslade förbundet om strejk inför den avgörande finalen,[20] något som dock drogs tillbaka samma dag som finalen skulle äga rum efter att parterna kommit överens om att förbättra flera av villkoren för deltagarna. Några av de villkor i kontrakten som förändrades var att deltagarnas bindningstid till ett specifikt skivbolag förkortades, att deltagarna i större utsträckning äger sin egen upphovsrätt och att moment bakom kulisserna görs frivilligt.[21]

CD- , spel- och DVD-utgåvor[redigera | redigera wikitext]

CD[redigera | redigera wikitext]

DVD[redigera | redigera wikitext]

Sällskapsspel[redigera | redigera wikitext]

 • Idol - DVD-spel
 • Idol Karaoke

Se även[redigera | redigera wikitext]

Liknande TV-program[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] Nykänen, Joni, Collin, Malin. ”Nysatsningen splittrar TV4”. Aftonbladet. Arkiverad från originalet den 18 april 2013. https://archive.is/20130418024121/http://mobil.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article13106470.ab;jsessionid=D5C54A43E9508D589982F5E400AD06BF.mobilb. Läst 7 juni 2011. 
 2. ^ [a b] ”Nu skrotas ”Idol””. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article13855996.ab. Läst 29 oktober 2011. 
 3. ^ [a b] Selåker, Johannes (15 januari 2013). ”TV4 skrotar ”X factor” – återupplivar ”Idol””. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article16071798.ab. Läst 15 januari 2013. 
 4. ^ [a b] ”"Idol" hotas av nedläggning”. Expressen. Arkiverad från originalet den 8 januari 2011. https://web.archive.org/web/20110108171415/http://www.expressen.se/noje/1.2279141/idol-hotas-av-nedlaggning. Läst 8 januari 2011. 
 5. ^ ”Stockholms auditions den 25 april hålls digitalt”. TV4. 14 april 2020. https://www.tv4.se/artikel/5e958e4424bc623a8310afe4/stockholms-auditions-den-25-april-halls-digitalt. Läst 20 mars 2021. 
 6. ^ ”Sök till Idol 2021!”. TV4. 24 februari 2021. https://www.tv4.se/artikel/dFVvN9vhFvzejWfsNz3Jn/soek-till-idol-2021. Läst 20 mars 2021. 
 7. ^ Alex Hartelius (17 augusti 2020). ”Idol tvingas till flera förändringar: ”Stor skillnad””. Expressen. https://www.expressen.se/noje/idol-tvingas-till-flera-forandringar-stor-skillnad/. Läst 20 mars 2021. 
 8. ^ ”Påverka hela veckan: Här är allt du behöver veta om det nya röstningsupplägget i Idol”. TV4. 24 september 2021. https://www.tv4.se/artikel/36F6Bwmhl3xmAEsekTweXA/paverka-hela-veckan-har-ar-allt-du-behover-veta. Läst 24 september 2021. 
 9. ^ Torbjörn Ek (24 september 2021). ”Chockändringen i ”Idol””. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/qWv0mm/chockandringen-i-idol. Läst 24 september 2021. 
 10. ^ Engdal, Magnus. ”Det visste du inte om Idol - Del 1”. Dustin Home. Arkiverad från originalet den 7 september 2010. https://web.archive.org/web/20100907163106/https://www.dustinhome.se/idol/blogg_229_det-visste-du-inte-om-idol-del-1.aspx. Läst 6 december 2011. 
 11. ^ Engdal, Magnus (28 maj 2010). ”Det visste du inte om Idol - Del 2”. Dustin Home. Arkiverad från originalet den 7 september 2010. https://web.archive.org/web/20100907163027/https://www.dustinhome.se/idol/blogg_230_det-visste-du-inte-om-idol-del-2.aspx. Läst 6 december 2011. 
 12. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 7 september 2010. https://web.archive.org/web/20100907163106/https://www.dustinhome.se/idol/blogg_229_det-visste-du-inte-om-idol-del-1.aspx. Läst 6 december 2011. 
 13. ^ ”Idol gör comeback i TV4 i höst”. TV4. http://www.tv4.se/idol/artiklar/idol-gor-comeback-i-tv4-i-host-50f51cfc04bf724e4f00008c. Läst 15 januari 2013. 
 14. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 7 februari 2016. https://web.archive.org/web/20160207105635/http://lajkat.aftonbladet.se/har-ar-den-markliga-taktiken-tv4-haft-for-varje-idol-jury-genom-tiderna/. Läst 7 februari 2016. 
 15. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 30 december 2011. https://web.archive.org/web/20111230160743/http://www.tv4.se/1.1840351/2010/09/27/har_ar_arets_idoler_2010. Läst 1 oktober 2010. 
 16. ^ Carl Cato, Karin Dofs (18 mars 2013). ”Per Lernström leder ”Idols” comeback – och hon blir ny sidekick”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article16437431.ab. Läst 18 mars 2013. 
 17. ^ ”Trailer Idol 2017 - Premiär 21 augusti (TV4)”. www.tv4play.se. https://www.tv4play.se/program/idol/trailer-idol-2017-premiär-21-augusti-tv4/3926491. Läst 30 augusti 2021. 
 18. ^ https://www.youtube.com/watch?v=-rZzRBdaWWU
 19. ^ [a b] ”Idolresan börjar nu – här är alla nyheter!”. TV4. 13 augusti 2021. https://press.tv4.se/post/idolresan-borjar-nu-har-ar-alla-nyheter. Läst 5 september 2021. 
 20. ^ "Idol hotas av strejk", P1-morgon, Sveriges Radio, 17 november 2016. Åtkomst den 17 november 2016.
 21. ^ Dante Thomsen (9 december 2016). ”Beskedet: Det blir ingen strejk i Idol 2016”. Expressen. https://www.expressen.se/noje/idol/beskedet-det-blir-ingen-strejk-i-idol-2016/. Läst 7 september 2021.