Katitzi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Katitzi
FörfattareKatarina Taikon
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
GenreBarn
Ungdom
Utgiven1969-1982
Antal band15

Katitzi (romskt smeknamn för Katarina, kati=katarina, katitzi= lilla kati. ), är huvudpersonen i en självbiografisk serie barn- och ungdomsböcker av Katarina Taikon. Serien följer Katitzi från sjuårsåldern upp till övre tonåren och vänder sig till läsare i ungefär Katitzis ålder. De första lämpar sig därför för relativt små barn medan de senare, som behandlar Katitzis barnäktenskap, hennes missfall och den romska rättegång som löser henne ur äktenskapet, snarare är ungdomsböcker.

Tecknaren Björn Hedlund ritade och överförde under 1970-talet Katitzi till en tecknad serie, publicerad i Kamratposten, och i en egen serietidning (8 nummer) utgiven av Williams Förlag. 1979 samlades serien i tre album utgivna på av Bonniers Juniorförlag: "Barnhemsflickan", "Zigenarflickan" och "Hjältinnan".

Ulf Andrée gjorde 1979, med Bo Löfberg som producent, en TV-serie baserad på böckerna om Katitzi. Sedan 2008 finns även den första Katitziboken översatt till Katarina Taikons modersmål romanès (kalderash) av sångaren/författaren Hans Caldaras.

De två första böckerna i serien, Katitzi och Katitzi och Swing ges i februari 2015 ut på nytt av Natur & Kultur. Texterna är varsamt redigerade av Lawen Mohtadi och har nya illustrationer av Joanna Hellgren. I Skellefteå, där Katarina Taikon bodde på fosterhem, finns sedan 2015 Katitzis gata uppkallad efter henne.[1]

Boklista[redigera | redigera wikitext]

Bilderböcker om Katitzi med illustrationer av Lisbeth Holmberg-Thor

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Protokoll, kommunfullmäktige 2015-06-16 §185, Skellefteå